Читај ми!

Млади у Шапцу желе да раде на распусту, интересовање за посао веће од понуде

Када се има добра воља, ни врућине нису препрека, кажу млади Шапчани који ће овог лета спојити лепо са корисним, а јулске температуре запамтити по првим зарађеним платама. Интересовање за послове преко омладинских задруга је велико.

Тодор ће за две године бити ветеринарски техничар, а Андреа је тек завршила средњу Хемијску школу. Заједничка су им интересовања, заједно ће и до послодавца. Распуст уз рад, њихов је избор.

"Да бих помогла мојима, јер уз мене имају још троје деце, да се негде покажем и да добијем сталан посао", тако Андреа Јевремовић из Шапца објашњава одлуку да почне да ради.

На море са друштвом жели да иде Тодор Томић.

"Једноставно, моји родитељи не могу да финансирају само мене, имам и млађег брата, тако да желим и ја да радим, да имам који динар код себе", каже Томић.

Некима се труд већ исплатио.

"Ишла сам у боровнице, радила сам у припреми брзе хране. И радила сам у продавници, слагала гардеробу и паковала цене, двадесетак дана. И сутра од плате идем на море", задовољна је Теодора Драгојевић.

Омладинске задруге најсигурнији пут

Пут од рада до зараде је преко омладинских задруга. У најстаријој, са традицијом дугом 42 године, сусрећу се младост, жеље, услови, али и за то потребни папири. Овог лета канцеларија је увек пуна.

"Што се тиче врсте посла, то су разне испомоћи у продавницама, неким објектима, подела флајера и слично. Кажем, интересовање је велико, а понуда није адекватна том интересовању", истиче Светислав Ђурић, директор Омладинске задруге Шабац.

Од аниматора до посластичара, од очитавања гасомера до сортирања плочица. Док се једни купају у зноју у берби воћа или на грађевини, други помажу купачима. На базену је двадесетак омладинаца.

"Већина њих раде у кафићу, имамо их који раде као спасиоци, продају карте, одзив је супер. Млади се јављају, хоће да раде", каже Никола Цар директор базена.

Ања Младеновић је студент, дала је услов за наредну годину и одлучила је да заради. То за њу није тешко, зато што је, каже, друштво супер.

Саша Илић сада ради и штеди паре, а на неко путовање можда оде најесен.

"Боље разумем колико је теже зарадити него потрошити новац. И разумем маму и тату, оно што су ми причали", каже Мина Пајић.

Уз прва радна искуства за незаборав су, кажу омладинци, и фотографије. Одрасли додају - од одговорне младости биће и одговорни људи, 90 одсто пријављених не одустане од рада на сат или на норму.

уторак, 16. јул 2024.
28° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару