Читај ми!

Trezor

Trezorska emisija o Parku prijateljstva i dokumentarna o Beogradskoj konferenciji

Park prijateljstva - Povodom održavanje Beogradske konferencije vablokovskih zemalja, na inicijativu Mladih gorana data je ideja o osnivanju Parka prijateljstva koji se nalazi u priobalnoj zoni Novog Beograda, iza zgrade današnje Palate Srbije (SIV, Palata Federacije). Prvo drvo zasadio je, 31. avgusta 1961, u ime Pokreta mladih gorana Srbije, tadašnji predsednik Voja Leković, a platane u Aleji mira zasadili su prvi državnici Ibrahim Suveil iz Saudijske Arabije i Habib Burgiba iz Tunisa 3. septembra. Za njima su sadila platane još 23 državnika, učesnika Konferencije i kao domaćin, poslednjeg dana 7. septembra, sadnicu platana zasadio je i Tito. Kasnije su tu praksu nastavili i drugi državnici koji su posećivali Beograd. Konkurs za izgradnju i uređenje parka raspisan je 1965, stručni žiri je prvu nagradu dodelio arh. Milanu Pališaškom. Izgradnja je planirana u etapama, ali se u kasnijim godinama nije izričito poštovao ni arhitektonski projekat, niti utvrđeni raspored i vrste drveća. Ekipa "Trezora" provela je jedno prepodne u Parku prijateljstva, u prijatnom razgovoru sa arhitektom Milanom Pališaškim i rukovodiocem iz gradskog "Zelenila" Mirjanom Čambas.

Arh. Milan Pališaški (Novi Sad, 1927 - Beograd, 2017) "... Istom tematskom bloku pripada i autorovo oblikovanje parkovskog pejsaža bloka 14 u Novom Beogradu, takozvanog 'Parka prijateljstva' (1965) čiji smireni i dostojanstveni geometrizam znalački zaobilazi temom zacrtani ideološko-politički i simbolički patos lokacije (Slobodan Giša Bogunović "Arhitektonska enciklopedija Beograda XIX i XX veka")

- Učesnici: Arh. Milan Pališaški, Mirjana Čambas, sagovornik Bojana Andrić
- Snimano 11.08.2011, premijerno emitovano u "Trezoru" 01.09.2011; Redakcija za istoriografiju 

Ti dani, te godine - "Ovo je poslednja, 26. emisija naše serije Ti, dani, te godine. Ako ste redovno gledali ovu našu seriju kroz svih šest meseci, mogli ste da vidite kako se naša zemlja razvijala i rasla u slobodi od 1945. do 1961. godine. Ovu seriju završićemo jednim događajem od istorijskog značaja koji je označio prekretnicu u savremenom svetu podeljenom na blokove: stvaranje Pokreta nesvrstanosti", govori Skale Mitić na početku emisije. Pripreme osnivanja Pokreta trajale su od 1953. do 1961, Tito je u tom periodu posetio zemlje Azije, Afrike, Evrope i Amerije i razgovarao sa više od 25 svetskih lidera. Kasnije su i predstavnici zemalja priključenih Pokretu dolazili u Beograd na dalje dogovore. Od 1. do 6. septembra 1961. trajala je Prva konferencija nesvrstanih zemalja u Beogradu. Konferenciju je otvorio Tito rečima: "Okupljeni na ovoj konferenciji, mi smo svesni da preuzimamo na sebe veliku odgovornost pred miroljubivim svetom, koji se s pravom nada da ćemo mi ovdje učiniti sve kako bi se uklonila opasnost koja lebdi nad čovječanstvom. Narodi čitavog svijeta očekuju da će odavde čuti jednodušan i odlučan glas protiv svega što onemogućava miran stvaralački život ljudi na zemlji. Ljude je već izmučio hladni rat koji uzima sve oštrije oblike i oni strepe od moguće katastrofe kojim bi bio proizrokovan novi svjetski rat. Prema tome, smatram da ćemo mi učiniti veliku uslugu svijetu, ako jasno i odlučno ukažemo na put koji vodi ka smirivanju, ka slobodi i ravnopravnosti i miroljubivo stvaranje svih naroda." Zaključci koje je Beogradska konferencija donela može se svesti na ono što je rekao Kvame Nkrumah predsednik Gane: "Prvo - mi se moramo založiti za opšte i potpuno razoružanje. Drugo - mora biti prihvaćeno i priznato postojanje dve Nemačke države. Treće - moramo delovati da velike sile potpišu mirovni ugovor sa Nemačkom. Četvrto - treba da se borimo za potpunu likvidaciju kolonijalizma. Peto - treba predložiti da jedan zamenik Generalnog sekretara OUN bude iz nesvrstanih zemalja. Šesto - treba da podržimo prijem Narodne republike Kine u OUN. Sedmo - Afrika mora biti proglašena bezatomskom zonom!" Poslednjeg dana sednica je trajala do 2 sata posle ponoći, svetski lideri su izlazili iz Doma Narodne skupštine, a Beograđani su ih u ogromnom broju, kao i svakog dana do tada, dočekivali i ispraćali aplauzom i uzvicima.

- Učesnici: Svetolik Skale Mitić, Marina Rajević
- Urednik Svetolik Mitić; scenarista Milorad Gončin; spikeri Miodrag Zdravković, Marina Rajević; urednici TV Beograd Muharem Pervić, TV Ljubljana Ljubinica Simoniti-Sedmak, TV Novi Sad Budimir Budimac, TV Priština Ćazim Kelmendi, TV Sarajevo Vojo Babić, TV Skoplje Stalin Lozanovski, TV Titograd Milorad Radetić, TV Zagreb Boris Srića. Relaizacija: producent Vladimir Papić, organizator Miodrag Medenica, sinhronizacija Dragan Momčilović, Nebojša Stojanović; saradnik Julija Čalić, scenograf Sava Aćin, muzički saradnik Vartkes Baronijan, asistent montaže Mirjana Stanišić, montažer Vojislav Korijenac, asistent režije Sonja Ivatović, reditelj Zoran Predić. Za realizaciju korišćen arhivski materijal "Filmskih novosti", korišćena Dokumentacija Radio Beograda.
- Proizvedeno 1982, JRT

Petak, 03.09.2021. na RTS SVET u 1 sat posle ponoći

Serija "Vreme televizije": drugi deo emisije o Devetom martu

Deveti mart: uzaludne nade, drugi deo - 59. epizoda serije Vreme televizije okončava prikaz delovanja Informativnog programa posle demonstracija opozicije 9. marta 1991. godine. Odmah posle ostavki dotadašnjih čelnika i imenovanja novih, TV Beograd počela je slobodnije da se ponaša u odnosu na vladajući režim. Tako je već 13. marta prenosila miting sa Trga republike, na kome je govorio Vuk Drašković. Prezentirala je i razgovor Slobodana Miloševića sa studentima i profesorima Beogradskog univerziteta. U Plan programa za 1991. godinu uneti su stavovi o autonomnosti TV Beograd u odnosu na Vladu i političke stranke, na šta Narodna skupština daje saglasnost. Međutim, posle oružanog sukoba hrvatske policije i Srba u Borovu Selu, 2. maja senka vladajućeg režima počela je ponovo da se nadnosi nad Informativnim programom. Krajem jula Narodna skupština donosi Zakon o radio-televiziji kojim se formira RTS i stavlja u zavisan položaj od Vlade. Imenovani su i novi vršioci dužnosti RTB i TVB. Informativni program vratio se na pozicije pre 9. marta, ali uz znatne unutrašnje otpore.

- Učesnici: urednici Nenad Ristić, Mihajlo Kovač, Milan Jovanović, Milorad Jovanović; komentatori Milorad Petrović i Vlado Mareš; predsednik Srpskog pokreta obnove Vuk Drašković; predsednik Demokratske stranke Dragoljub Mićunović
- Scenarista dr Miroslav Savićević; urednici dr Miroslav Savićević i Vesna Došen; voditelj Mića Orlović; reditelj Nikola Lorencin
- Proizvedeno 2005-2007, premijerno emitovano u "Trezoru" 26.03.2011, reprizirano 25.12.2014 (RTS SAT), 08.03.2019; Redakcija za istoriografiju, odgovorni urednik Bojana Andrić

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару