Ekskluzivno sa Mirom Adanjom Polak- Tri korisne priče

Univerzitetskoj biblioteci "Svetozar Marković" u Beogradu već dugo je prokišnjavao krov, a fasada je odavno zaslužila renoviranje. Američki ambasador Kajl Skot došao je u ovo zdanje da vidi kako odmiču radovi u čijem je finansiranju učestvovala američka ambasada, a direktor biblioteke Aleksandar Jerkov mu je sve pokazao.

Na samom ulazu, u holu ove velelepne građevine u centru Beograda nalazi se skulptura čuvenog američkog industrijalca, filantropiste i magnata Endrju Karnegija za koga znamo da je sagradio čuveni Karnagi Hol u Njujorku i čija je fondacija poklonila nekoliko značajnih rukopisa i dokumenata još 1927. godine ovoj biblioteci u Beogradu.

Tu su se našli manuskripti, značajni zapisi, doktorske disertacije kao i pojedine drevne knjige u digitalnom obliku lake studentima za gledanje i korišćenje. Tu je i ona knjiga iz botanike, na ulazu, koja privlači pažnju.

Zgrada biblioteke bila je dosta oštećena tako da je ova donacija data za obnovu bila jedinstvena prilika da obiđem neke depoe u koje nikda nisam ušla i saznam neke detalje koji su nepoznati našoj javnosti.

U razgovoru sa bibilotekarom u rekonstruisanoj sobi Isidore Sekulić držala sam knjige Mihajla Pupina, videla zaveštanja Nikole Tesle kao i retke manuskripte iz 17. veka. Saznala sam da je ambasador kao student radio u biblioteci tako da mu je ovo snimanje bilo više prijatnost nego protokol.

Srela sam dr Miroslava Milačića, priznatog stručnjaka, člana evropskog barda ortodonata, čoveka koji se bavi rekonstrukcijom vilice i za to je dobio velika priznanja u svetu a sada širom sveta obučava svoje mlade kolege. Već dugo živi u Švajcarskoj, ali u Portorož, gde sam ga srela, došao je na veliki skup svojih kolega da razmene iskustva o tome šta je u ovoj oblasti najnovije. Njegove inovacije se prate. Školovao se kod nas, bio uspešan u svom poslu a mene je interesovalo zašto je otišao iz zemlje, šta je bio razlog? Kada je to bilo?

Pukovnik profesor dr Slobodan Obradović je načelnik klinike za kardiologiju i urgentnu internu medecinu VMA koji je prvi u nas posebnom metodom otklonio zaglavljen tromb iz pluća bez operacije.

Taj ugrušak krvi zaglavljen u plućima je ranije najčešće dovodio do velikih komplikacija i smrtnog ishoda, ali danas tu metodu koju primenjuje profesor Obradović on deli sa svojim kolegama i u Sremskoj Kamenici.

Prepoznat po svom pristupu lečenju u stručnim krugovima i van svoje zemlje govori o tom načinu otklanjanja tromba i ukazuje i na alarmantnost kada se to dogodi, ukazujući na značaj u prepoznavanju takvih situacija.

Do nedavno tromb u plućima značio je često kraj života a danas i bez operacije može da se vidi gde se ugrušak zaglavio u plućnom krilu. To spasava život pacijentu.

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару