Kultura ishrane: Alhemičari za šporetom – Kulinarska revolucija

Ferana Adrija, španskog glavnog kuvara sa tri zvezdice u Mišlenovom vodiču, mnogi su okvalifikovali kao najboljeg kuvara na svetu.

Podstaknut željom za inovacijom, oslobodio se svih formalizama i dogmi vezanih za kuhinju, da bi u svom čuvenom restoranu „El Bulji", na stotinak kilometara od Barselone, primenio načela molekularne gastronomije. Kredo Ferana Adrijea je stavljanje nauke u službu kuhinje. On sam kaže: "Šta hoćemo da naučimo od sveta nauke? Da ga razumemo. Da se obrazujemo, ali malo-pomalo. Treba reći da je to veoma teško i skupo, da to nije vrsta nacionalne kuhinje već budućnost kuhinje. Ukoliko to uradimo dobro danas, za 300 godina ćemo reći da smo u 21. veku napravili prevrat u kulinarskoj umetnosti...."

repriza, 05. mart u 04:15 i 12:15

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару