Metamorfoza

Studentska audio i video produkcija na RTS 3 Kako unaprediti kvalitet nastave u visokoobrazovnim institucijama u Evropi? Na koji način omogućiti razmenu iskustava razičitih kulturnih sredina? Kako povezati profesore i studente i stvoriti podsticajno okruženje za zajednički rad? Na ova pitanja Evropska unija odgovara – kroz TEMPUS projekte koji nisu ograničeni samo na članice EU. Fakultet dramskih umetnosti u Beogradu 2014. pokrenuo je trogodišnji TEMPUS projekat u oblasti umetnosti i medija „Studentska audio i video produkcija“ (STUD AVP). Projekat je okupio škole i akademije iz Slovačke, Slovenije, Bugarske, Albanije, Bosne i Hercegovine i Srbije kao i medijske partnere, među kojima je i RTS.

Preko 500 studenata uključilo se u projekat. Studenti iz 6 zemalja predlagali su scenarije za filmove i audio radove koji su nakon selekcije proizvedeni u tri ciklusa. Produkcioni timovi sastavljeni su od studenata i profesora-mentora sa različitih akademija i škola. Uključeni su i mediji, i to ne samo radi promocije i tehničke podrške projekta, već i zbog neposrednog rada na mentorisanju studentskih radova. Tako je nastalo 30 igranih, dokumentarnih i eksperimentalnih studentskih filmova, pilot epizode za sitkom , kao i eksperimentalni audio radovi.
Teme su raznolike, žanrovi takođe. Ako je suditi po proizvedenim radovima teško je jednoznačno odgovoriti o čemu razmišljaju i šta sanjaju savremeni studenti u ovom delu Evrope. Ipak, nisu zaobiđene univerzalne teme o ljubavi, slobodi i smislu života iako su filmovi, u većini slučajeva, smešteni u prepoznatljiv kontekst prevare začinjen crnim humorom. U dokumentarnim filmovima postavljena su pitanja: ostati ili otići, ili hoće li planeta preživeti? A odgovori - dati ili nagovešteni, najviše svedoče o stanju duha savremenih mladih autora.
Ipak, ovo je tek početak. Prva faza. Iako se projekat formalno završava, saradnja svih učesnika se nastavlja na portalu myartvision.net. Pokrenuta je studentska internet televizija. U toku je priprema virtuelnog univerziteta. Otvoren je poziv svim kreativnim ljudima iz oblasti umetnosti i medija da putem interneta, u virtuelnoj zajednici nastave započetu saradnju. Time je ostvarena ideja o stvaranju podsticajnog kreativnog prostora za produkciju studentskih audio i video radova.
Ciklusom emitovanja odabranih studentskih radova iz trogodišnje produkcije STUD AVP projekta kao i proizvodnjom serije emisija „Poveži se", Radio televizija Srbije se priključuje stvaranju prostora za nove, mlade, kreativne filmske autore.

repriza, 23. novembar u 05:45 i 13:45

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару