Читај ми!

Francuska - branilac trofeja u pohodu na treću titulu šampiona sveta

Branioci titule iz Rusije ponovo su jedan od glavnih favorita za osvajanje Svetskog prvenstva, iako im zbog povreda nedostaje nekoliko važnih fudbalera. Znali su Francuzi kroz istoriju neočekivano da zapnu u grupi, ali pored Danske, Australije i Tunisa, teško da će kući već posle prve faze takmičenja, mada pobedu nad Dancima čekaju još od 2015. godine.

Француска - бранилац трофеја у походу на трећу титулу шампиона света Француска - бранилац трофеја у походу на трећу титулу шампиона света

"Trikolori" će u Kataru pokušati da odbrane titulu prvaka sveta, osvojenu pre četiri godine u Rusiji, što su ranije uspeli samo Italijani i Brazilci.

Francuska je jedan od najredovnijih učesnika Mundijala. Do sada su propustili samo šest prvenstava sveta, a nastup u Kataru biće im 16. učešće - sedmo zaredom, pošto su poslednji put izostali u Sjedinjenim Američkim Državama 1994, kao i četiri godine pre toga.

Već na sledećem prvenstvu, čiji su četiri godine kasnije bili i domaćin, Francuzi su osvojili svoju prvu titulu prvaka sveta. Pobedili su u finalu Brazil rezultatom 3:0.

Do druge i za sada poslednje "boginje" došli su na prethodnom Mundijalu, 2018. u Rusiji, gde su u finalu bili bolji od Hrvatske 4:2.

Pre nego što su na putu do trona izbacili Argentinu (4:3), Urugvaj (2:0) i Belgiju (1:0), fudbaleri Francuske su u grupi pobedili Australiju i Peru, a sa Dancima odigrali bez golova.

Pored trofeja iz 1998. i 2018, Francuzi imaju dva treća mesta (Švedska 1958. i Meksiko 1986) i srebro iz Nemačke 2006, gde su Italijani slavili u finalu tek nakon izvođenja penala, a Zinedin Zidan pokazao da se glavom ne udara samo lopta.

U neskladu sa brojnim uspesima i reputacijom koju imaju u svetskom fudbalu je činjenica da se Francuzima nije tako retko dešavalo da potpuno podbace na Svetskom prvenstvu - čak šest puta su nakon grupne faze morali kući, polsednji put u Južnoj Africi 2010. godine.

Osim dva osvojena Svetska prvenstva, Francuska ima i dve titule šampiona Evrope, a 2021. su osvojili i drugo izdanje Lige nacija.

Kao i reprezentaciju Srbije, "trikolore" je žreb za turnir u Kataru smestio u gotovo preslikanu grupu iz Rusije. Ponovo će snage odmeriti sa Danskon i Australijom, a jedina razlika je Tunis umesto Perua.

Fudbaleri Francuske su vizu za Katar izvadili bez mnogo komplikacija - u kvalifikacionoj grupi sa Ukrajinom, Finskom, Bosnom i Hercegovinom i Kazahstanom završili su kao prvoplasirani, sa pet pobeda, tri remija i bez poraza.

Selektor Didije Dešan - čovek zvani trofej

Selektor Francuske već deset godina je Didije Dešan (54) i tako će biti i u Kataru.

Nekadašnji fudbaler Nanta, Marseja, Bordoa, Juventusa, Čelsija i Valensije odigrao je tokom igračke karijere 103 utakmice u dresu Francuske i postigao četiri gola.

Osvojio je dve Lige šampiona, jednu sa Marsejom i jednu sa Juventusom, dok je sa reprezentacijom svoje zemlje podigao pehar i najboljeg u Evropi (2000. godine) i najboljeg na svetu (1998. godine), što će kasnije uraditi i kao selektor, pa je samo jedan od trojice ljudi u istoriji koji je Svetsko prvenstvo osvojio i kao igrač i kao selektor.

Mundijal u Kataru biće treći na kojem Dešan sa klupe predvodi Francusku. Četiri godine pre osvojenog pehara u Rusiji, sa svojim izabranicima je dogurao do četvrtfinala u Brazilu, gde su poraženi od budućeg šampiona Nemačke 1:0.

Bio je Dešan uz kormilo francuske reprezentacije i na dva Evropska prvenstva - 2016. je pred domaćom publikom izgubio u finalu od Portugalije, a prošle godine je neslavno završio već u osmini finala, nakon što su Švajcarci bolje šutirali sa bele tačke.

Kredit koji je zaradio u Rusiji bio je prevelik da bi mu jedno manje uspešno takmičenje ugrozilo radno mesto, a iskupio se već par meseci kasnije osvajanjem Lige nacija.

Pre nego što je 2012. na klupi nacionalne selekcije zamenio Lorana Blana, Dešan je bio trener Monaka, Juventusa i čak 13 godina Marseja.

Već 2003, dve godine nakon početka trenerske karijere, osvojio je sa Monakom Liga kup Francuske, a godinu dana kasnije, izvan svih očekivanja, vodio tim iz Kneževine sve do finala Lige šampiona, gde su poraženi od Morinjovog Porta.

Nakon serije loših rezultata, napustio je Monako 2005. godine, otišao u Italiju i sa Juventusom osvojio Seriju B i vratio ga u najviši rang posle skandala sa nameštanjem utakmica zbog kojeg je velikan iz Torina kažnjen izbacivanjem u drugu ligu. Zbog neslaganja sa upravom "stare dame" samo jednu sezonu se zadržao u Torinu, pa mu je uskraćeno zadovoljstvo da vodi Juventus u Seriji A.

Sledeći angažman Dešan je pronašao u Marseju 2009. godine. Već u prvoj sezoni doneo je na "Velodrom" titulu prvaka Francuske nakon 18 godina čekanja.

Osvojio je u Marseju i tri vezana Liga kupa i jedan Superkup. Prvi put još od 1993. uveo je klub iz francuske luke u četvrtfinale Lige šampiona 2012. godine.

Dovoljno impresivno i bez Pogbe i Kantea

Nekadašnji trener Monaka, Juventusa i Marseja nije iskoristio pravo da u Katar povede 26 igrača, već u odbranu trona kreće sa 25 fudbalera.

U odnosu na tim koji je iz Moskve doneo pehar u Pariz, na spisku Francuske nema 11 od 23 fudbalera. Ngolo Kante, Pol Pogba i Korentan Toliso su povređeni, dok Toma Lemar, Blez Matuidi, Benžamen Mendi, Stiven Nzonzi, Adil Rami, Đibril Sidibe, Samjuel Umtiti i Florijan Tovan nisu pozvani u Katar.

I pored problema sa povredama, francuski tim na papiru deluje itekako moćno, sa mnogo kvalitetnih fudbalera na svim pozicijama, ali svaki budući protivnik "trikolora" najpre će se zapitati kakve su mu šanse kada pogleda napadački arsenal Francuza.

Da su tu samo ovogodišnji osvajač "Zlatne lopte" Frans futbola Karim Benzema i prva zvezda PSŽ-a Kilijan Mbape, bilo bi dovoljno zastrašujuće, ali Dešan u navali može da računa i na Antoana Grizmana i Olivijea Žirua, od kojih je samo Tijeri Anri postigao više golova u plavom francuskom dresu, kao i na Komana, Dembelea i Muanija.

U veznom redu nedostaju dve najvažnije karike - Kante i Pogba, pa će priliku da zablistaju u Kataru imati Adrijen Rabio, dvojica mladića iz madridskog Reala - Čuameni i Kamavinga, kao i trio iz francuske lige - fudbaler Monaka Jusuf Fofana, te Žordan Veretu i Mateo Genduzi, koji brane boje Marseja.

Što se odbrane tiče, veliki broj francuskih reprezentativaca do poslednjeg trenutka pred objavljivanje spiska bio je pod znakom pitanja, ali je Dešan ipak uspeo da okupi očekivane i proverene snage.

Samo se Presnel Kimpembe nije u dovoljnoj meri oporavio da bude spreman za put u Katar, pa je umesto njega selektor Francuske naknadno, u poslednji čas, pozvao odbrambenog igrača Monaka Aksela Disasija.

Na spisku defanzivaca su još Rafael Varan, Žil Kunde, Lukas ErnandezDajo Upamekano, Ibrahim Konate, Vilijam SalibaBenžamen Pavar i Teo Ernandez.

Za razliku od nekoliko francuskih štopera, golman Milana Majk Menjan nije uspeo da se oporavi na vreme od povrede, pa je umesto njega u avion za Katar uskočio Stiv Mandanda, golman Rena koji pune dve godine nije odigrao utakmicu za nacionalni tim.

Teško da će je odigrati na Svetskom prvenstvu pored kapitena Uga Lorisa i Alfonsa Areole.

Jedni od prvih favorita, čeka se osveta Dancima

Posle uspešno završenih kvalifikacija za Svetsko prvenstvo, Francuska je u dva prijateljska susreta u martu nadigrala Južnoafričku Republiku 5:0 i Obalu Slonovače 2:1.

Iako su osvojili prethodno izdanje Lige nacija, ove godine, uoči Svetskog prvenstva, nisu pokazali mnogo toga dobrog - U grupi 1 A Lige nacija zauzeli su tek treće mesto, iza Hrvatske i Danske.

Upravo su Danci, sa kojima će ponovo voditi bitku u Kataru, dva puta slavili protiv "trikolora" (2:0 i 2:1), pa kada se doda i remi iz Rusije, Francuzi nisu pobedili Dansku još od 2015. godine.

Pretrpeli su reprezentativci Francuske poraz i od Hrvatske (1:0), dva puta su odigrali 1:1, jednom sa Hrvatima, drugi put sa Austrijancima i jedinu pobedu od 2:0 zabeležili su protiv Austrije na svom terenu.

Iako uvertira pred Katar nije bila baš za poželeti, uz povrede koje su pomalo suzile manevarski prostor selektora Dešana, Francuska je ponovo jedan od favorita za osvajanje Svetskog prvenstva.

Plasman u nokaut fazu takmičenja praktično se ne dovodi u pitanje, mada su znali Francuzi kroz istoriju neočekivano da zapnu u grupi.

Neuporedivo su kvalitetniji i talentovaniji od Australije i Tunisa, a imaće priliku da se, verovatno u direktnoj borbi za prvu poziciju u grupi D, revanširaju Dancima za dva poraza u Ligi nacija i remi u Rusiji.

Tim Francuske:

Golmani: Ugo Loris (Totenhem), Alfons Areola (Vest Hem), Stiv Mandanda (Ren)

Odbrana: Dajo Upamekano (Bajern), Rafael Varan (Mančester junajted), Aksel Disasi (Monako), Ibrahima Konate (Liverpul), Vilijam Saliba (Arsenal), Benžamen Pavar (Bajern), Žil Kunde (Barselona), Lukas Ernandez (Bajern), Teo Ernandez (Milan)

Vezni red: Jusuf Fofana (Monako), Mateo Genduzi (Marsej), Adrijen Rabio (Juventus), Oreljen Čuameni (Real Madrid), Eduardo Kamavinga (Real Madrid), Žordan Veretu (Marsej)

Napad: Karim Benzema (Real Madrid), Kingsli Koman (Bajern), Usman Dembele (Barselona), Olivije Žiru (Milan), Antoan Grizman (Atletiko Madrid), Kilijan Mbape (PSŽ), Randal Kolo Muani (Ajntraht)

Raspored:

22.11. 20.00 Francuska - Australija
26.11. 17.00 Francuska - Danska
30.11. 16.00 Tunis - Francuska

петак, 05. јул 2024.
22° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару