Читај ми!

Гана предвођена нападачем Звезде Османом Букаријем

Фудбалери Гане су се на Мундијал пласирали као победник у КАФ трећој рунди елиминишући фаворита Нигерију која први пут од 2006. неће учествовати на планетарном шампионату. Одиграли су нерешено 1:1 на гостовању после 0:0 у првом мечу код куће и имали предност јер у Африци и даље важи правило голова у гостима.

Интересантно је да је репрезентација Гане остварила историјске успехе на Мондијалима под вођством тренера из Србије.

Пласирала се на Светско првенство 2006. у Немачкој предвођена српским тренером Ратомиром Дујковићем и стигла до осмине финала.

Прву утакмицу су изгубили од Италије са 2:0, али су у другој победили Чехе 2:0 и САД са 2:1 и пласирали се у борбу за четвртфинале где их је надиграла селекција Бразила са 3:0.

Четири године касније на Светском првенству у Јужној Африци предвођени селектором Милованом Рајевцем дошли су и до четвртфинала. У групи је за противнике Гана имала Немачку, Србију и Аустралију. Победили су Србију 1:0 поготком из пенала, са Аустралијом су играли 1:1, док их је победила Немачка са 1:0. У осмини финала прошли су САД, али их је у четвртфиналу елиминисао Уругвај у тесној утакмици. Након продужетака било је 1:1, али је после пенала био бољи Уругвај и прошао у полуфинале.

На Светском првенству 2014. у Бразилу испали су већ у групној фази са само једним освојеним бодом. Играли су нерешено са Немачком, а изгубили од Сједињених Америчких Држава и Португала.

Први меч Гана ће играти са Португалијом 24. новембра, а потом следе дуели са Јужном Корејом и Уругвајем.

На списку селектора Гане се налази и фудбалер Црвене звезде Осман Букари као и следећи фудбалери:

Голмани: Ибрахим Данлад (Асанте Котоко), Манаф Нурудуин (Еупен), Лоренс Ати-Зиџи (Сент Гален).

Одбрана: Данијел Амарти (Лестер), Мохамед Салису (Саутемптон), Александер Ђику (Стразбур), Алиду Сеиду (Клермон), Тарик Лампти (Брајтон), Абдул Рахман Баба (Рединг), Гидеон Менса (Оксер), Денис Одои (Клуб Бриж), Џозеф Ајду (Селта).

Везни ред: Салис Самед (Ленс), Томас Парти (Арсенал), Елиша Овусу (Гент), Данијел Барни (Хартс), Камал Сова (Клуб Бриж), Мохамед Кудус (Ајакс) Андре Ају (Ал Сад), Данијел-Кофи Кјер (Фрајбург).

Напад: Осман Букари (Црвена звезда), Џордан Ајув (Кристал Палас), Ињаки Вилијамс (Атлетик), Абдул Исахаку (Спортинг), Камалдин Сулемана (Рен,) Антоан Семењо (Бристол). 

Утакмице групе Х:

24. новембар 2022. - Уругвај - Јужна Кореја

24. новембар 2022. - Португалија - Гана

28. новембар 2022. - Јужна Кореја - Гана

28. новембар 2022. - Португалија - Уругвај

02. децембар 2022. - Гана - Уругвај

02. децембар 2022. - Јужна Кореја - Португалија

четвртак, 25. април 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво