Читај ми!

Japanci u Kataru, priča o samuraju i nasmejanoj princezi

Potišteni samuraj hodao je besciljno dugačkim hodnicima stadiona El Kalifa u Dohi, nesrećan zbog lošeg rezultata koje je na poluvremenu prvog meča na Svetskom prvenstvu imao njegov tim.

Јапанци у Катару, прича о самурају и насмејаној принцези Јапанци у Катару, прича о самурају и насмејаној принцези

Od gola minusa protiv Nemaca do prvog mesta u Grupi E, Japanci su došli uz pomoć neverovatnih navijača koji su ih besomučno bodrili svih 270 minuta fudbala. Na kraju, on i ostali samuraji su sa stadiona izašli srećni, ali tek pošto su za sobom i svim ostalim navijačima pokupili đubre.

Za trenutak se činilo da će četvrtak biti jedan od najluđih dana u istoriji Svetskih prvenstva, ali se čudo zadržalo "samo" na još jednoj neverovatnoj pobedi Japana, ovaj put protiv Španije.

Od potpunog ludila, svetski fudbal je udaljila Nemačka, koja je pobedom protiv Kostarike spasila Špance. "Furija roha", pak, nije pokazala preteranu želju da uzvrati uslugu i spasi "Manšaft" od novog razočarenja na Svetskim prvenstvima.

Japan je Španiju pobedio 2-1, što je u izvesnoj meri raspalilo varnice u teoriji zavere koja se zasniva na tekstu nemačkog Bilda, koji je pred meč objavio tekst o ugovoru o saradnji španskog i japanskog saveza o saradnji u razvoju fudbala za devojke i omladice, te obuku sudija.

Nemci su, tako, ostali milimetar daleko od prolaza u naredno kolo, pošto je tačno toliko falilo da lopta izađe van terena pre Tanakinog gola za konačnih 2-1.

Ali, ovo je priča o japanskim navijačima, koji tri cele utakmice nisu prestajali da biju bubnjeve i pesmom bodre svoj tim, istim ritmom i jednakim tonom bez obzira na rezultat i razvoj situacije na terenu.

Jedan od njih, koji se predstavio kao Suzuki, jedini je beskućnik na ulicama Dohe, jer do utakmice sa Nemačkom nije uspeo da nađe smeštaj u katarskoj prestonici, iako je, prethodno, kupio karte za masu utakmica, uključujući i veliko finale.

Da je, kojim slučajem, tako nešto pokušao pre 20 godina, kada se Svetsko prvenstvo održavalo u Južnoj Koreji i Japanu, to mu, svakako, ne bi pošlo za rukom, jer je Tokio, tada, beskućnike "izvezao" u susednu Jokohamu. Valjda da gostima ne kvare pogled.

Tim koji ozbiljnim protivnicima daje poluvreme "fore" napravio je, do sada, najveće iznenađenje na Svetskom prvenstvu, pošto je takmičenje u grupi u kojoj su igrali Nemačka i Španija zaslužio prvo mesto, iako je na imao po gol zaostatka na oba meča protiv favorita.

Tradicionalno, Japanci su se posle utakmice latili plavih plastičnih kesa i u njih potrpali đubre koje su ostali gledaoci ostavili za sobom.

"Kada odlaziš sa nekog mesta, treba da ga ostaviš čistijeg nego što si ga zatekao", objasnili su japanski navijači.

I za kraj, sa stadiona El Kalifa nasmejana je izašla i princeza Takamodo od Mikase, počasni pokrovitelj japanske fudbalske federacije.

среда, 03. јул 2024.
24° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару