Koncert „ Dva lica klasike“

Koncert „ Dva lica klasike“

Koncert u izvođenju gudačkog dua violistkinja Marine Popović i Dušice Mladenović, biće održan u RTS Klubu, u petak, 15.11. 2019. godine, sa početkom u 20 časova.

Koncert u izvođenju gudačkog dua violistkinja Marine Popović i Dušice Mladenović, biće održan u RTS Klubu, u petak, 15.11. 2019. godine, sa početkom u 20 časova. Koncert je deo projekta „ Dva lica klasike", čiji su ciljevi promocija stvaralaštva savremenih domaćih kompozitora, obogaćivanje muzičke scene delima pisanim za gudački duo violina/viola, prerađivanje savremenih dela koja bi se našla na programu, originalno pisanih za dve violine ili dve viole, decentralizacija srpske muzičke scene, kao i popularizacija klasične muzike.

Biografije umetnika

Dušica Mladenović je diplomirala i magistrirala na Akademiji umetnosti u Novom Sadu, u klasi profesora Dejana Mihailovića. Usavršavala se kod profesora Marine Jašvili, Igora Ozima, Ilje Gruberta, Antoanete Louman i dr. Kao član raznih kamernih sastava, nastupala je u Srbiji, Francuskoj, Nemačkoj, Austriji, Turskoj, Holandiji i Irskoj. Imala je mnogobrojne solističke resitale i svirala je kao solista sa BGO „Dušan Skovran" i Beogradskom filharmonijom. Premijerno je izvela violinski koncert Ijana Vilsona/Erika Satija „Iskopani Sokrat" sa Beogradskom filharmonijom 2018. godine. Nastupala je na festivalima kao što su Mokranjčevi dani, Constantinus, BEMUS, Tribina kompozitora, KoMA i premijerno je izvela dela mnogih domaćih i stranih autora. Svirala je u kamernim orkestrima „Dušan Skovran", Žebeljan i „Gudači svetog Đorđa" a trenutno sarađuje sa orkestrom „Muzikon". Stalni je član Beogradske filharmonije, gudačkog kvarteta „Anime" i istoimenog violinskog trija. Snimala je za RTS, Oboe Classics, Dreyer Gaido i Riverrun Records a nedavno je izašao CD „Refleksija" u izdanju Metropolis Music, na kojem je izvodila dela za solo violinu i trio violina kompozitora Dejana Despića i Ijana Vilsona.

Marina Popović je, nakon završenih osnovnih studija violine na Fakultetu muzičke umetnosti u Beogradu, u klasi profesorke Jasne Maksimović, pohađala master studije na Universitetet I Agder u Kristiansandu (Norveška), u klasi profesora Adama Gruhota. Po završetku tih studija, upisala je master studije iz viole u klasi profesora Dejana Mlađenovića, takođe na fakultetu u Beogradu. Aktivno nastupa kao violinistkinja i violistkinja u više kamernih i orkestarskih sastava. Stalni je član gudačkih kvarteta " Anime „i 13 gudača od njihovih osnivanja, sa kojima redovno snima i održava koncerte. Nastupala je u mnogim značajnim salama, u zemlji tako i inostranstvu, i sarađivala sa uticajnim izvođačima, pedagozima i dirigentima današnjice, kao što su Gregori i Juri Žislin, Gilad Karni, Hening Kragerud, Liana Isakadže, Shanghai quartet, Rikardo Muti i mnogi drugi. Zaposlena je kao violistkinja u Simfonijskom orkestru RTS i stalna je saradnica Beogradske filharmonije. Kao član trija violina „Anime" snimila je CD „Refleksija" u izdanju Metropolis Music.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 05. август 2024.
19° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару