Читај ми!

Етички изазови нових технологија - научни кафе у РТС клубу

Центар за промоцију науке, у сарадњи са Радио Телевизијом Србије, организује два научна кафеа о друштвеним и етичким изазовима које доносе нове технологије, у уторак, 20. и среду, 21. септембра 2022. године, са почетком у 17 часова, у РТС клубу (зграда Радио Београда, Хиландарска 2, улаз из Светогорске).

Етички изазови нових технологија - научни кафе у РТС клубу Етички изазови нових технологија - научни кафе у РТС клубу
На првом научном кафеу у РТС клубу, 20. септембра, научни кафе ће се бавити темом „Етика и дигитална проширена реалност", етички изазови проузроковани развојем технологија дигиталне проширене реалности и употребом дигиталних асистената и сличних програма за обраду природног језика.

О дигиталној проширеној реалности, дигиталним асистентима (четботовима) и етичким изазовима примене ових нових технологија говориће Филип Банковић, извршни директор за развој иностраних тржишта и извршни директор за развој технологија компаније Roaming Networks, и др Машан Богдановски, професор на Одељењу за филозофију, Филозофског факултета у Београду. Проширена стварност представља све комбинације реалног и виртуелног окружења, у којима корисник може да урони у дигитални свет и интерагује са виртуелном околином помоћу информатичког интерфејса и мобилних уређаја.

Системи за обраду природних језика (NLP - Natural Language Processing) односе се на грану информатичких наука у којима је вештачка интелигенција заокупљена покушајем да омогући рачунарима да препознају, разумеју и створе текстове или изговорене речи као што то људи успевају да ураде. Ове технологије омогућују рачунарима да људски језик процесуирају у форми текстуалних или гласовних података и да „разумеју" њихово пуно значење, заједно са изговореним или писаним интенцијама и афекцијама.

На овом кафеу говориће се о дигиталној проширеној реалности, етичким дилемама коришћења четботова, и начинима на које се ове технологије могу употребити у здравству, образовању и индустрији.

У среду, 21. септембра, од 17 часова, о теми „Етика и климатски инжењеринг", присутни ће моћи да продискутују са др Владимиром Ђурђевићем, ванредним професором метеорологије на
Физичком факултету Универзитета у Београду, о етичким проблемима у вези са климатским инжењерингом представљеним у филму "Угљеник и заточеништво" аустријског уметника и активисте Оливера Реслера. Филм је снимљен на локацији највећег светског постројења за тестирање технологија прикупљања угљеника у Технолошком центру Монгстад у
Норвешкој, а кроз разговоре са експертима, радницима постројења и климатским активистима покреће бројна етичка питања која се тичу нових технологија. Сви актери Научног кафеа покушаће да донесу закључке на кога све треба утицати да би се обезбедило увођење етичких стандарда у развој нових технологија климатског инжењерства.

Научни кафеи о етичким изазовима нових технологија организују се у оквиру међународног пројекта TechEthos (Horizon 2020) и део су програма јавних активности у шест држава чији је циљ да поспеше дијалог између науке и друштва. Овакви догађаји, осим у Србији, током септембра ће бити реализовани и у Аустрији, Чешкој, Румунији, Шпанији и Шведској.

петак, 26. април 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво