Читај ми!

Представљен роман „Тајна старог сидра“, Лидије Николић

Нови роман Лидије Николић „Тајна старог сидра“ у издању РТС Издаваштва, у форми монодраме ауторке, представљен је у излагачком простору РТС клуба, 3. децембра 2022. године.

Представљен роман „Тајна старог сидра“, Лидије Николић Представљен роман „Тајна старог сидра“, Лидије Николић

Роман „Тајна старог сидра“, намењен данашњим тинејџерима, који ће радо читати и свима који су то били давних седамдесетих година, води нас кроз успоне и падове необичне љубави између тринаестогодишње Београђанке и поморца кадета кога упознаје на летовању у Дубровнику.

Ова романтична и сетна, забавна и духовита љубавна прича, истовремено ће нас расплакати и насмејати, изненадити, узбудити, забавити и зачудити. Услед неочекиваног сплета околности и ненаданих открића, прича бива прожета авантуристичким духом, преплићући се са истинитим догађајима који су уздрмали светску јавност.

Занимљивост и аутентичност романа доприноси и богатство илустрација у виду писама, песама, фотографија, новинских чланака, страница из дневника и поверљивих докумената.

Поред љубавних, другарских, поморских и породичних тајни, књига разоткрива још једну „мистерију“, која је често нерешива загонетка за савремене тинејџере. Kако се у прошлости уопште могло живети без друштвених мрежа и паметних телефона?

Кроз исповест главне јунакиње, откривамо да су се, и без свега тога, млади некада добро забављали: скитали, дружили, дописивали; лудо се заљубљивали и ретко досађивали; незаборавно проводили и љубав водили...

Биографија ауторке

Лидија Николић рођена је 1960. године у Београду. Дипломирала је на Филолошком факултету на групи за Општу књижевност са теоријом књижевности. Пише за децу и одрасле. Заступљена је у неколико антологија и читанки, као и у лектири. Објавила је књиге за децу и младе: Нећу више да лажем (1987, 1994), Анино животињско царство (2002, Трећа награда дечјег жирија „Доситеј"), Бувље хваталице (2012, Награда „Политикин забавник"), Мамин дневник, (2013, Прва награда „Доситејево перо"), На Рогу Африке (2018), Врдничка вила (2020, Награда едицији на Међународном сајму књига у Херцег Новом, Награда „Даница Марковић" за издавачки подухват и Награда едицији Дечја књига године на Сајму књига у Београду 2022).

Написала је књиге за одрасле: Бити ничији (1992), Душе дивље и самотне (2000, 2021), Осећања. О. Сећања. (2011, 2012, 2014, 2017, 2019; Признање „књига године" 2011), Post scriptum (2017) и Сусрети (2021).

Приредила је књиге: Драгомира Ђорђевића Није лако бити дете (2009) и Благо граду Београду (2015), Антологију о ЕКВ-у Сав мој бол (2019, 2021), као и по две књиге из заоставштине супруга Зорана Новаковића и оца Данила Николића: Дани без Стевана (2016) и Фрагменти о пролазном лудилу (2020).

Превела је са словеначког књигу Јелене Кљајић Терапија покретом и плесом детета са аутизмом (2003). Неколико њених дела имало је сценске приказе, међу којима су дуодрама Мамин дневник и монодрама Осећања. О. Сећања. о Маги из ЕКВ-а. Радио Београд је емитовао шест њених серија прича за децу, као и пет радио-драма међу којима је и радио-игра за децу Принц на белом облаку.

Заједно са Весном Видојевић Гајовић, написала је сценарија за серије Школског програма Телевизије Београд Прваци у знању и Књижевна школица.

среда, 24. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво