Читај ми!

Дани европске баштине у РТС клубу

Дани европске баштине одржавају се у Београду у континуитету од 2002-2022. године, као део велике манифестације Савета Европе и Европске комисије, којом се кроз бројне и разноврсне програме, бесплатне за посетиоце, популарише наше наслеђе, које је део баштине европских народа. Радио-телевизија Србије, Редакција за историографију, у манифестацију Дани европске баштине, креативно и програмски, укључила се 2009. године. Прошле године, изузетно је био посећен „Трезоров биоскоп“ у РТС клубу, где су посетиоци имали прилику да чују од актера занимљивости са Прве Конференције Несврстаних, одржане у Београду, 1961.године. РТС клуб укључио се и ове године, у двадесето издање манифестације Дани европске баштине.

Монографија и мини изложба „Фотографске експресије", Бранислава Стругара, биће представљене, у уторак, 11. октобра 2022, у 18. 00 часова, у РТС клубу, Хиландарска (зграда Радио Београда, улаз из Светогорске улице).

О књизи ће говорити: Станко Црнобрња, Петар Пеца Поповић, Мирко Магарашевић и аутор. У музичком делу програма ће наступити Ана Стругар са пратњом.

Бранислав Стругар рођен је у Београду 1949. године. Фотографијом се бави од 1968. године. Као члан фото-клуба „Електромашинац" од 1970. до 1979. године учествовао је на 107 изложби и на њима освојио око 40 награда и диплома. Има звање Мајстор фотографије ФСЈ.Више од две деценије био је запослен као фоторепортер у Информативном програму ТВ Београд, где је пратио већину значајнијих политичких догађаја и државних посета. Члан је Савеза новинара Србије, а 1990. године примљен је у Удружење ликовних уметника примењених уметности и дизајнера Србије (УЛУПУДС). Године 2002. додељено му је звање Истакнутог метника фотографије УЛУПУДС-а, а 2008. године добио је НАГРАДУ ЗА ЖИВОТНО ДЕЛО „за целокупно стваралаштво и допринос развоју примењених уметности и дизајна". Монографија је обједила пола века његовог рада.

Књига Здравка Маљковића „Школа звука Радио-телевизије Србије", у издању РТС Издаваштва, ће бити представљена у среду, 12. октобра 2022, у 14 часова.

На промоцији ће говорити: проф. др Александра Паладин, професор Велибор Хајдуковић, Драган Инђић и аутор. Модератор: Ранко Стојиловић.

Музички програм: Соња Калајић (тестера и виолина) и Дражен Тиквеша (кларинет).

Иновативна, модерна, занимљива, али и провокативна књига „Школа звука Радио-телевизије Србије" отвара нове погледе на звук, али и на занимања код којих је он кључно изражајно средство. Први део, „Поглед на историју и теорију", на једном месту, хронолошки, сублимира слику развоја медија на нашем простору, дефинише основне елементе звука у медијима и сагледава њихову примену у аудио и аудио-визуелним делима. Други, „Разговори", обликују 46 интервјуа, по принципу „један аутор - једно занимање". Трећи, „Уместо речи аутора" јесте интервју са аутором, неуобичајени али ефектан завршетак, у којем објашњава зашто РТС препознаје као специфичан образовни систем.

У сусрет обележавању јубилеја 150 година од рођења Надежде Петровић (1873-2023), биће промовисана публикација „Породица Надежде Петровић кроз 19. век", у четвртак, 13. октобра 2022, у 12 часова.

О књизи ће говорити: Драгана Божовић, ауторка - историчарка уметности, кустоскиња у Уметничкој галерији „Надежда Петровић" у Чачку и проф. др Драган Булатовић, рецензент књиге - историчар уметности, професор Филозофског факултета у Београду на Групи за историју уметности (данас у пензији).

Публикација представља стручно штиво уобличено као историјски преглед са акцентом на културу и уметност, настало после вишегодишњег истраживања. Хронолошки прати три генерације породице наше славне сликарке Надежде Петровић кроз професионални, приватни и јавни живот. Доказује да је Надеждина породица (Петровићи са очеве и Зорићи са мајчине стране) несумњиво припадала даровитим породицама које су током 19. века допринеле формирању српске интелектуалне елите. Књига садржи низ издвојених достигнућа, пионирских подухвата и професионалног напредовања чланова породице, али и занимљивих прича, описаних лепих тренутака и тешких животних судбина. Ставља у фокус многе мање познате чињенице из живота чланова Надеждине породице и презентује низ нових података. Књига је проглашена за најбољу публикацију објављену у Чачку 2020. године. Такође, сврстана је међу 5 најбољих публикација за 2020. годину у избору Националног комитета ИКОМ Србија.

Улаз на све програме је слободан.

петак, 29. март 2024.
22° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво