Popis u Hrvatskoj od 1. do 28. aprila

Srpsko narodno vijeće u Hrvatskoj pozvalo Srbe da bez straha ispolje svoju nacionalnu i versku pripadnost. U prethodnom popisu nestalo dve trećine Srba u Hrvatskoj.

Popis stanovništva u Hrvatskoj biće održan u periodu od 1. do 28. aprila. Sprovodi ga Državni zavod za statistiku, u ukupnom broju popisivača (15.000 popisivača i 2.000 kontrolora), srazmerno učešću u broju stanovnika, biće i Srbi, kao i pripadnici drugih manjina.

Saša Milošević, zamenik predsednika Srpskog narodnog vijeća i predsednik Veća srpske manjine u Zagrebu, izjavio je da će SNV pratiti popis i dodao da rezultati popisa stanovništva 2001. godine nisu bili zadovoljavajući, ni objektivni za Srbe u Hrvatskoj.

"To je bilo vreme kad je mnogim našim sunarodnicima bilo nezgodno da kažu popisivačima da su Srbi, neki su bili u strahu, sasvim opravdanom, pa se mnogi nisu izjasnili ili su upisani kao Hrvati, odnosno, nekako drugačije", izjavio je Milošević.

Na popisu stanovništva 1991. godine u Hrvatskoj bilo je 580.000 Srba i preko 100.000 Jugoslovena. Popis iz 2001. beleži 201.600 Srba, što znači da je, u međuvremenu, dve trećine Srba nestalo, ističu u SNV-u i nadaju se da će rezultati ovogodišnjeg popisa biti povoljniji po srpsku zajednicu u Hrvatskoj.

Od slobodnog nacionalnog i verskog izjašnjavanja zavise mnoga prava srpske zajednice u Hrvatskoj, broj srpskih poslanika u Saboru i srpskih većnika u skupštinama i izvršnim vlastima županija, gradova i opština, zaposlenost Srba u državnim službama, vaspitanje, obrazovanje i služenje srpskim jezikom i ćiriličnim pismom, upotreba srpskih oznaka i simbola, očuvanje srpske kulture i tradicije, postojanje medija na srpskom jeziku i ćiriličnom pismu, kao i pravo na samoorganizovanje i udruživanje.

Građani u Hrvatskoj će odgovarati na 45 pitanja, među kojima su: lični identifikacioni broj ili broj lične karte, namera prisustva ili odsustva iz mesta popisa, informatička pismenost, pripadnost bračnim, vanbračnim ili istopolnim zajednicama. Ostala pitanja odnose se na podatke o polu, mestu i godini rođenja, nacionalnosti, veroispovesti, obrazovanju, prihodima, stambenim uslovima i vlasništvu nad nekretninama. Popisom će biti obuhvaćeni hrvatski državljani, strani državljani i lica bez državljanstva koja imaju prebivalište u Hrvatskoj ili inostranstvu. Građani su obavezni da se odazovu, a odbijanje davanja podataka, kao i netačni ili nepotpuni podaci smatraće se prekršajem kažnjivim s 300 do 800 kuna (40-108 evra).

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 01. јул 2024.
34° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару