Отворен Кутак Малезије у Музеју књиге и путовања и обележена петогодишњице Клуба пријатеља Србије и Малезије

У Музеју књиге и путовања Удружења за културу, уметност и међународну сарадњу Адлигат свечано је отворен Кутак Малезије и обележена петогодишњица Клуба пријатеља Србије и Малезије. Овом приликом су Адлигату поклоњене националне малежанске свадбене ношње, приказана је изложба малежанских књига и предмета, изведени су малежански плесови и служене малежанске посластице.

Присутнима су се обратили Кармалиа Будаити Че Емби, отправница послова Малезије у Србији и Виктор Лазић, путописац и председник Клуба пријатеља Србије и Малезије отвореног у оквиру Удружења Адлигат.

Амбасада Малезије је овом приликом поклонила за Адлигатов Кутак Малезије народне свадбене ношње – комплет за младу и младожењу од материјала сонгет, ручно рађене тканине, резултат вишемесечног ручног ткања техником која датира из шеснаестог века, а подразумева уметање златних нити између основних нити. Ове костиме су традиционално носили искључиво чланови краљевске породице, а данас га носе Малајци широм земље у свечаним приликама.

Из амбасаде се у Адлигат стигли и плетена лопта од ратана са дванаест рупа за сепак такро, млајаску одбојку која датира из петнаестог века, музички инструмент компанг, лутке за луткарско позориште, гасинг – колутајући врх од дрвета са конопцем за традиционалну игру и други интересантни предмети који ће сада бити увршетни у сталну поставку Музеја књиге и путовања.

Клуб пријатеља Србије и Малезије је главни форум у којем су окупљени пријатељи два народа, а Кутак Малезије у Адлигатовом Музеју књиге и путовања је једина музејска поставка у региону која пружа информације о богатој култури Малезије.

Лазић је истакао да се ове године навршава и 20 година од поновног отварања малежанске амбасаде у Београду, а ближи се и шездесетогодишњица од успостављања дипломатских односа, 1967. године.

"Чим сам дошао у Малезију, првог дана мог боравка – мене су опљачкали! Узели су ми сав новац, сва документа и ствари... Било је то најбоље што ми се догодило на путовањима! Пљачкали су ме још много пута широм света, али ме случајни пролазници нигде нису толико помагали, гостили и толико ми излазили у сусрет као у Малезији. Показали су ми своје право лице невиђене љубазности, доброте и гостопримства, на чему ћу им заувек бити захвалан. Клуб пријатеља сам отворио у знак захвалности Малежанима, са жељом да и други постану свесни духовног и културног богатсва овог дивног народа", изјавио је Виктор Лазић.

Отправница послова Кармалиа Будаити Че Емби  је изјавила да овај догађај обележава значајан тренутак у нашим билатералним односима, прославља деценије дипломатских односа и културне размене између Малезије и Србије.

"Током пет година постојања Клуб је стекао кључну улогу за унапређење наших односа. Кутак Малезије – то су врата малежанске културе у Србији, са непроцењивим увидом у богато културно наслеђе, књижевност и туристичке дестинације моје државе. С обзиром на велики број посетилаца Музеја књиге и путовања сигурна сам да ће ова збирка унапредити културну размену и повећати интересовање за Малезију", изјавила је отправница послова и истакла да Малезија очекује да до 2025. прими чак 31,4 милиона посетилаца, а да је тренутно значајно повећано интересовање српских туриста.

Приказан је филм о техничкој сарадњи Малезије са земљама у развоју, с обзиром да је Србија ове године по први пут на списку земаља обухваћених овим програмом.

Плесна трупа амбасаде Малезије "Рајске птице" (Chenderawasih) са играчима обученим у традиционалне малежанске ношње одиграла је два плеса – плес добродошлице који се изводи на свечаностима, када девојке у рукама држе корпу са цвећем и плес запин – традиционални плес са југа Малезије. Овом приликом су служени и малежански специјалитети, а неке је лично за госте припремила отправница послова.

Посебно изненађење вечери била је музичка нумера на малежанском коју је извела контауторка Милица Миловић.

 

недеља, 30. јун 2024.
32° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару