Ликовни конкурс за децу дијаспоре "Очима љубави о Србији"

Удружрење ликовних уметника "Урош Предић" из Швајцарске по први пут је организовало ликовни конкурс за децу у дијаспори.

Задата тема овог такмичења била је "Очима љубави о Србији" и убрзо након одобрења Министарства просвете, за учешће се пријавило више група српске допунске школе из Швајцарске, али и са Малте, да одговоре на питања шта или кога воле када су у отаџбини, на кога су поносни и чега се радо сећају.

Секција Удружења "Урош у школској клупи", која је задужена уметничке пројекте са најмлађима у дијаспори, није имала нимало лак задатак, с обзиром на то да су до краја задатог рока пристигла чак 164 рада деце узраста од предшколског до осмог разреда у различитим техникама и форматима.

Награђени су радови у категоријама предшколско, Андрија Прентић из Прателна и Богдана Којић из Цухвила, 1.- 2. разред - Емилиа Криз из Базела, 3.- 4. разред - Урош Петровић из Базела, 5.- 6.разред - Николија Николић са Малте, и 7.- 8. разред - Лазар Живковић из Опфикона.

Главну победу на овогодишњем конкурсу свих категорија однео је Тодор Грујић из Сухра, ђак другог разреда, који је бојицама на А3 папиру нацртао слику природе у Србији, коју воли.

"Захваљујемо се координаторки Јелени Ангеловској, која је помогла да наш пројекат заживи у српским допунским школама, као и наставницама Бранки Стевановић, Јелени Јабланов, Тијани Крајини, Слађани Бузек, Јасни Живковић, Ивани Марчети, Весни Савић и Јелени Митровић, које су децу анимирале на учешће. Наравно, највише се захваљујемо свој деци, која су учествовала и која су искрено и сјајно обавила задатак.

Свесне смо да у сваком такмичењу постоји фактор среће, али смо се потрудиле да будемо објективне. Због великог броја одличних радова, у предзадњем кругу смо укључиле и свих 20 чланова Удружења, да поделе свој суд са нама. Да смо у школи, поделиле бисмо много петица, али ово је ипак такмичење, и да победи је могао само један. Нисмо се увек сложиле, тешко нам је падало када су већином гласова у неком кругу одбијани наши фаворити, али смо по питању критеријума за победу биле сложне.

За победу је била неопходна лепота и искреност поруке ђака, оригиналност, таленат, као и технички афинитети у односу на узраст детета. А да у свим наведеним тачкама свему Тодор у његовом раду бриљира, биле смо сложне", сазнали смо од Ане Милић, наставнице, иницијаторке пројекта и једне од четири чланица жирија.

Победници су проглашени путем видео колажа, који је до самог краја био неизвестан и узбудљив, а као награду, ђаци су добили џепарац у зависности од ранга, похвалницу или диплому, као и паковање бомбона, којим ће почастити свој разред и поделити са њима своју срећу.

субота, 29. јун 2024.
27° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару