Azil nije ekonomska kategorija

Vizna liberalizacija ne znači i dobijanje posla. Nemačka ukinula novčanu pomoć za povratak azilanata, a namerava da angažuje naoružane čuvare na letovima između Srbije i Nemačke.

Ivica Dačić, ministar unutrašnjih poslova i Ole Šreder, parlamentarni državni seketar u Ministarstvu unutrašnjih poslova Nemačke potpisali su Protokol vlada dve države o sprovođenju Sporazuma Evropske zajednice i Republike Srbije o readmisiji lica koje nezakonito borave na području Nemačke.

Šreder je istakao i da je Nemačka ukinula svaku vrstu novčane pomoći za povaratak azilanata, dok je Dačić najavio i edukativnu kampanju u Srbiji kako bi se objasnilo da vizna liberalizacija ne znači i dobijanje posla.

"Nema razloga da dolaze, neće dobiti novac i biće po Sporazumu o readmisiji odmah vraćeni", rekao je Šreder, napominjući da je prošle godine iz Srbije bilo oko 5.000 zahteva za azil.

Dačić je precizirao da potpisani Protokol predviđa da se svi oni koji nelegalno borave u Nemačkoj odmah vrate u Srbiju, ističući i da je cilj tog dokumenta da se smanji njihov broj. Prema Dačićevim rečima, broj lažnih azilanata u februaru ove godine, u odnosu na decembar 2010, za 35% je manji.

Dačić je najavio i pokretanje javne kampanje kojom bi se dodatno objasnilo onima koji traže azil "da im se ta avantrua neće isplatiti", kao i da pravo na azil nije ekonomska već politička kategorija. Dačić i Šreder potpisali su i zajedničku izjavu o saradnji prilikom anagažovanja naoružanih čuvara bezbednosti na letovima između Srbije i Nemačke.

Zvaničnici dve države potpisali su i Sporazum o donaciji Saveznog MUP-a Nemačke kolegama iz Srbije u vidu opreme, vredne 45.000 evra, za potrebe srpske granične policije.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 01. јул 2024.
34° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару