Srbiji potrebna mreža donorskih bolnica

Prethodne nedelje u Beogradu urađeno šest transplantacija bubrega, kaže koordinatorka za transplantaciju organa, tkiva i ćelija Mirjana Laušević. Pored visokog profesionalizma lekara, za darivanje organa neophodno i razumevanje građana.

Zaveštanja organa i razvoj programa transplantacije u Srbiji za više od hiljadu građana predstavlja jedinu nadu za bolji život.

U intervjuu za Radio-televiziju Srbije koordinatorka za transplantaciju organa, tkiva i ćelija Mirjana Laušević rekla je da je tokom prethodne nedelje urađeno čak šest transplantacija bubrega. 

Prema njenim rečima, pored transplantacija koje su prošle nedelje urađene u Beogradu, u Novom Sadu zdravu jetru dobio je jedan 52-ogodišnji pacijent.

"Drugi put ove godine bubreg preusmeren ka dečjem recipijentu", rekla je doktorka Laušević i dodala da je veoma važno da se u Srbiji razvije mreža donorskih bolnica.

Lauševićeva je istakla da je, pored visokog profesionalizma doktora, za darivanje organa neophodno i razumevanje građana.

"Da bi sistem funkcionisao efikasno, neophodno je da postoji četiri do osam donorskih bolnica na milion stanovnika", rekla je Laušević.

Kao prvi i jedini lekar u Srbiji koji je prošao obuku u međunarodnoj školi za transplantacione koordinatore, Lauševićeva kaže da je jedan od najvažnijih segmenata donorskog procesa razgovor sa porodicom.

U celom procesu neophodno je da porodica bude saglasna da se organi člana porodice iskoriste za transplataciju, zbog čega je važno da koordinator bude empatičan i da razume ljude, istakla je Lauševićeva.

Povodom osnivanja Uprave za medicinu u Srbiji, Lauševićeva kaže da aktivnosti nove institucije moraju pre svega biti usmerene ka razvoju mreže donorskih bolnica u zemlji.

Koordinatorka za transplantaciju organa, tkiva i ćelija dodala je da je neophodno povećati broj donora sa tri na deset na milion stanovnika, kao što "Eurotransplant" u momentu pridruživanja od Srbije očekuje.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 30. јул 2024.
25° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару