Вањин нови живот

Вања Пилиповић, којој је пре седам месеци урађена трансплатација срца у Бечу, каже да се осећа добро и да сада живи новим животом. Више од 11 година у Србији није урађена таква интервенција. Вања је имала среће, а много је оних који чекају на ново срце.

У Србији више од 11 година није урађена трансплантација срца. Нема ни података за колико је наших грађана та интервенција неопходна.

Нови живот започињу само они који су успели на време да прикупе неопходни новац, потраже помоћ у иностранству, и дођу на ред тамо где се та интервенција ради.

Деветнаестогодишња Вања Пилиповић је променила боју косе, а њене плаве очи више нису тужне, са лица јој не силази осмех, јер у њеним грудима куца ново, здраво срце.

Вања каже да је од трансплатације срца прошло седам месеци и да се осећа одлично.

"Нова, рођена особа, нови живот, без бола. Сада трчим, возим бицикл, и шетам на дуге стазе са пријатељима, играм, имам много снаге, обилазим Беч, упознајем, нове људе, дружим се. Све што пре нисам могла, сада могу", рекла је Вања.

Вања је успела да заврши средњу школу, каже професори су јој мало прогледали кроз прсте, али обећава да ће после празника почети припреме за упис на факултет, и даље жели да студира српски језик и књижевност.

Перица Пилиповић, Вањин отац каже да је довољно да погледате Вањине очи и биће вам све јасно.

"Ово је доказ да за ту болест лек постоји, и надам се да ће Министарство, оно што је најавило, потписати уговор са клиником у Бечу, да би остали пацијенти који чекају на нови живот имали шансу да остваре тај свој циљ", рекао је Вањин отац.

Потписивање уговора са Клиником у Бечу, министар здравља најављује већ скоро годину дана, али се то још није догодило.

Милосављевић је рекао да неће да лицитара датумом, али да би се то могло догодити у јануару.

Потписивањем уговора са АКХ клиником у Бечу биће омогућено да они којима је неопходна трансплантација срца на време добију помоћ, али и да се српски лекари тамо усавршавају у нади да ће и у Србији програм трансплантације срца ускоро бити оживљен.

Број коментара 14

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 28. март 2024.
20° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво