Plemenito zaveštanje

U organizaciji Centra za demokratiju održana debata pod nazivom "Plemenito zaveštanje". U razgovoru su učestvovali lekari koji su odlučili da daruju svoje organe, i oni koji su dobili šansu za produžetak života.

Da bi neko odlučio da bude potencijalni davalac organa, ili da u slučaju smrti najmilijeg njegove organe daruje za lečenje drugih ljudi, uz dobru volju, važne su i prave informacije. U organizaciji Centra za demokratiju, održana je debata pod nazivom "Plemenito zaveštanje". U razgovoru su učestvovali lekari, oni koji su odlučili da daruju svoje organe, i oni koji su dobili šansu za produžetak života.

Zablude, predrasude, sujeverje, neistinita ubeđenja, s jedne strane i ovakve debate, ili reportaže u našem programu s druge strane. Sve to, da bi eho reči i pravih informacija došao do što većeg broja ljudi.

Predsednica Skupštine Srbije i vlasnica donorske karticeje dr Slavica Đukić - Dejanović kaže da je ona kao psihijatar, bila u prilici, da razgovara sa nekima svojim kolegama, koji imaju određene predrasude o tome šta će biti sa njihovom dušom ako im se uzme deo tela, ili organ.

Đukić - Dejanović je istakla da je ona, kao neko ko se bavi dušom, pokušavala da kaže da duša ima jedan segment koji se zove socijalna savest, socijalni nagoni, altruizam, potrebe da se nekom pomogne, a prema njenim rečima duša i telo "najbolje funkcionišu kada se sve to objedini".

Mnogima nije jasna ni razlika između kome i moždane smrti, odnosno, misle da je to isto i navode primere kada su se ljudi budili iz kome. Stručnjaci odgovaraju - iz kome je moguće vratiti se u život, ali ne i kada lekari utvrde moždanu smrt.

Dragan Vučović iz Udruženja anesteziologa i intenzivista Srbije je rekao da je zakon veoma strog kada se utvrđuje cerebralna smrt pacijenta, jer njemu rade svi organi osim mozga. Prema njegovim rečima, da je pacijent stvarno cerebralno mrtav, moraju da potpišu tri lekara.

"Imaš donorsku karticu, šta ti je, hoćeš da te ubiju, i uzmu ti sve organe - često se čuje", istakao je Vučović.

U Srbiji nema krivičnih prijava zbog trgovine organima 

Koordinator za borbu protiv trgovine ljudima MUP-a Srbije Mitar Đurašković je istakao, da MUP Srbije nije prepoznao zloupotrebe koje bi zahtevale podnošenje krivičnih prijava za trgovinu ljudima u vezi sa trgovinom organima.

U debati "Plemenito zaveštanje", učestvovali su i oni koji sada žive novi život, Marko Teodorović, koji je po novo srce morao čak u Ameriku, i Aleksandra Simić, koja ima nov, zdrav, bubreg.

Teodorović je naglasio da posle operacije živi bolje, ide u školu, može da se druži, i da radi sve ono što pre transplantacije srca nije mogao.

Simićeva je rekla da je devet godina išla na dijalizu, i da je pre četiri godine dobila kadaverični bubreg u Tiršovoj i da se dobro oseća.

Oni će naredne nedelje posetiti RTS, i uključiti se u kampanju "Produži život". U utorak lekari Vojno - medicinske akademije posetiće Zdravstveni centar u Vranju gde će održati predavanje, a svi koji to žele moći će da postanu potencijalni donatori.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 30. јул 2024.
27° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару