Istražite Jutjub kanal Pozorišta „Bora Stanković“ iz Vranja

Pozorište „Bora Stanković“ iz Vranja emituje svoje predstave onlajn svakog utorka i petka u 20 časova, što je i redovan termin izvođenja predstava na sceni ovog teatra.

Posebnost onlajn prikazivanja predstava ovog pozorišta je u tome što su svi snimci koji su do sada objavljeni na njihovom Jutjub kanalu trajno sačuvani. Tako svi zainteresovani mogu istražiti pravu malu arhivu, koja sada broji oko 20 snimaka izvođenja predstava.

Prva emitovana predstava je Paviljon br.6 po tekstu Antona Pavloviča Čehova u režiji Nebojše Dugalića, pored koga u predstavi glume i Dragan Marjanović, Nenad Nedeljković, Dragan Stanković, Bojan Jovanović, Radmila Đorđević i drugi. Premijerno, predstava je izvedena 2008. godine.

Radnja se odvija u provinciji, u azilu za mentalne bolesnike, a glavni junak je doktor koji vodi tu bolnicu, Andrej Jefimič Ragin, koga tumači maestralni Nebojša Dugalić. Na osmom međunarodnom festivalu „Zlatni vitez“ u Moskvi, koji je organizovan 2010. godine, predstava je nagrađena „Srebrnim vitezom“ za predstavu u celini i „Zlatnim vitezom“ za najbolju mušku ulogu.

Glumac Nebojša Dugalić je u ovom teatru režirao nekoliko predstava, a pored Paviljona br.6, onlajn su dostupne i predstave Policajac, Stari dani i Ženski razgovori koje on potpisuje kao reditelj.

Mladi Jug Đorđević takođe potpisuje nekoliko režija u teatru svog rodnog grada Vranja. Ističe se predstava Kepler - 452B koja je nastala po tekstu takođe mlade dramaturškinje Tijane Grumić. U predstavi igraju Jelena Filipović, Radmila Đorđević, Nenad Nedeljković i Bojan Jovanović. Predstava je premijerno izvedena 2018. godine.

Govori o tome kako izgleda živeti ovde i sada, a neprestano tražiti novi život izvan ovog. Kepler - 452B je ime planete za koju se veruje da je na njoj moguć život. U porodici su tri generacije, govori se o smrti i o tome kako ona utiče na međuljudske odnose.

Autoputem je jedna u nizu predstava koje se bave temom onoga što se dešava u pozorištu iza scene, tokom pravljenja predstave. Od svega toga publika na kraju može da vidi samo krajnji rezultat, a ostaje uskraćena da zaviri u zbivanja koja obiluju dramatikom koja često prevazilazi značaj i intenzitet drame koja se odvija na sceni. Međutim, specifičnost ove predstave u odnosu na druge koje se bave sličnom temom, sastoji se u tome što se njena priča bavi problemom pravljenja predstave u našoj sredini i u savremenim okolnostima, koje podrazumevaju izrazitu egzistencijalnu, moralnu, kreativnu, međuljudsku i identitetsku krizu. Predstava je nastala po tekstu i u režiji Ane Đorđević.

Pored Jutjub kanala, predstave su objavljivane na drugim platformama. Tako je predstava Igra po drami Semjuela Beketa u režiji Ane Grigorović, dostupna na platformi Vimeo. Beketova jednočinka Igra naizgled tretira problem ljubavnog trougla. Muž, žena i ljubavnica zarobljeni su u tri urne i primorani da govore. Njih troje u nedogled ponavljaju priču o svojoj vezi, promišljajući zašto su se našli u takvoj bezizlaznoj situaciji.

Beket kroz ovu scensku alegoriju postavlja problem igranja u ljubavi zarad osećaja da smo živi, tako paradoksalno bivajući duševno mrtvi, kaže rediteljka Ana Grigorović.

Sve linkove ka predstavama zainteresovani mogu pronaći na Fejsbuk stranici Pozorišta „Bora Stanković“ iz Vranja.

Priredila: Maja Milić

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 04. август 2024.
20° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару