"Dok se virus smeje, strp'te se u kući..." i svi "da pazu dok se mazu da se ne zarazu"

„Lala Sosi asepsola nosi...“ Tako je počelo 1. aprila, a tokom protekle dve nedelje na "Fejsbuk" profilu objavio je desetine novih humoreski u stihovima, prećenih odgovarajućom ilustracijom. Sve su vrlo brzo postale „viralne“. Savremene „domaćice“ ili „kuvarice“ (to je naziv za belo platno na kojem je izvezena duhovita poruka, a koje je nekad krasilo kuhinjski zid) gotovo svakodnevno smišlja Goran Novakov, nagrađivani dečji pisac i ilustrator.

"Ovolikom uspehu sa ‘Kuvaricama' se, iskreno, nisam nadao. Čak sam se u početku ustručavao da ih objavim, misleći da samo ja još nedostajem u moru svih tih duhovitih objava koje sam i sam pratio, al' eto - sad mi je veoma drago i prija mi ta razmena pozitivne energije koja još traje", priča Goran Novakov.

Nagrađivani dečji pisac, autor pet knjiga za decu, dobitnik nagrada "Neven" I "Plavi čuperak", živi u Novom Kneževcu i pre epidemije koronavirusa bio je poznatiji mlađoj čitalačkoj publici.

Sada gotovo svakodnevno dobija nove ideje kojima uspeva da nameje starije, a, kako kaže, ima i zanimljiv plan za period "kad sve ovo prođe".

Vaše ilustracije u stilu nekada popularnih „domaćica" postale su apsolutni hit na društvenim mrežama. Kako nastaju? Da li prvo smislite stihove pa onda crtate ili obrnuto?

- Nastaju pre svega u dobrom raspoloženju! Naravno, prvo smišljam tekst. Što više igre rečima - to bolje i efektnije ispadne na kraju. Isto je i dok ih ilustrujem.

Primećujemo dominantno šaljiv ton, ali vrlo često iza njega se krije i, uslovno rečeno „ozbiljnija poruka" - kritka društva ili uvreženih stereotipa. Da li ste zadovoljni recepcijom?

- Da, humor je jedan od najvažnijih "začina" u svemu ovome. Imati i slobodno reći svoje mišljenje je najnormalnija stvar i potreba svakog čoveka, a ja kao umetnik eto na taj način, kroz humor, najbolje uspevam da izrazim sve ono što me dotiče kao građanina. Dobro ste zapazili, ima tu dosta i kritike svega onoga što mislim da nije dobro u našem društvu.

Mislite li da je humor važan kao sredstvo za relaksaciju, rasterećenje i pojedinaca i zajednice u trenucima krize i napetosti?

- Humor je veoma važna stvar i nije slučajno da najviše zablista u mračnom vremenu jer ga ljudi tada najviše traže. Ja sam, recimo, svoje prve pesme za decu počeo da pišem kad mi je bilo najteže u životu, tamo devedesetih godina. I taj nagon da rasteretim sebe od ludila koje me je tada okruživalo verovatno je jedan od uzroka što i sada to što radim.

Vi ste pre svega pisac za (malu i veliku) decu. Šta sada pišete? Koliko Vam prija ova nova pažnja i da li ona baca neko novo svetlo na Vaš ukupan rad?

- Ja sam pisac za decu i ilustrator. Objavio sam do sada tri zbirke pesama za decu Let šašave ptice, Zrikni svet kroz rozle đozle, Lepo živi miš u bioskopu, zatim zbirku kratkih priča za decu Šerpu svrbi testo, kao i slikovnicu o štetnosti narkotika Sve su droge babaroge.

- Ilustrovao sam kako svoje tako i knjige mnogih svojih kolega pisaca.
Kao član udruženja ''Igralište Cvetislava Tisića'' zadužen sam za pisanje dramskih tekstova i izradu scenografije, tako da trenutno pišem novi tekst.

- Ovolikom uspehu sa ''Kuvaricama'' se, iskreno, nisam nadao. Čak sam se u početku ustručavao da ih objavim, misleći da samo ja još nedostajem u moru svih tih duhovitih objava koje sam i sam pratio, al' eto - sad mi je veoma drago i prija mi naravno ta razmena pozitivne energije koja još traje. Ovo svakako ne može da baci svetlo na moj dosadašnji rad.

- Kada se ovo završi i normalizuje se stanje, gledaću na to kao na jedno lepo i neprocenjivo iskustvo. Imam već poziv za izložbu kad se ovo sve završi (nadam se brzo), a pošto pripremam zbirku satirične poezije, verovatno će dosta stihova iz ovih kuvarica ''završiti" u njoj.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 04. август 2024.
18° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару