Читај ми!

„Тужна мисао која се плеше“ – Београдски танго сусрети окупили љубитеље плеса из целог света

На овогодишњим Београдским танго сусретима, учествовало је више од хиљаду плесача са шест континената – из више од 300 градова. Атмосфера у Хали 3 Београдског сајма достигла је врхунац у завршним данима догађаја, када су на подијуму засијали мајстори овог латиноамеричког плеса.

„Тужна мисао која се плеше“ – Београдски танго сусрети окупили љубитеље плеса из целог света „Тужна мисао која се плеше“ – Београдски танго сусрети окупили љубитеље плеса из целог света

Од 29. маја у Београду трају сусрети љубитеља танга – на међународном нивоу.

Заинтересовани су присуствовали бројним организованим радионицама, а имали су прилике да се друже и гледају фантастичне наступе светских мајстора танга, међу којима су парови Хуана и Чико, Аријадна и Фернандо, Роксана и Данте, које су организатори „Танго натурал“ позвали у Београд.

Током шест дана, више од хиљаду плесача се дружило, а већина је уживала и у знаменитостима нашег главног града.

Сусрети нису имали такмичарски карактер, већ се радило на зближавању чланова светске танго заједнице, едукацији и упознавању земље-домаћина.

За музику су такође били задужени ди-џејеви из земље и иностранства: Мауро Берарди из Рима, Фернандо Корадо из Барселоне, Рамо из Истанбула, Душица, Анђела Ђики Ристић…

Танго потиче из Аргентине и Уругваја, док постоје извори према којима дубље корене вуче из Африке.

Почетком 20. века, упркос почетним одбојним ставовима појединих слојева друштва, танго постаје посебно популаран у Европи, док кораци доживљавају стандардизацију у Великој Британији.

Плес карактеришу динамика покрета, напете паузе, али и мекоћа и нежност, упркос чврстини у држању.

Љубитељи танга упоређују ову игру као причу о љубави између мушкарца и жене а неретко се чује да је танго „тужна мисао која се плеше“.

Београдски танго-сусрети и ове године су наставили традицију популаризације овог плеса. Прошле године, учествовали су плесачи из чак 63 државе.

уторак, 18. јун 2024.
31° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије