Читај ми!

Mirjani Karanović specijalno priznanje 17. Festivala filmske režije u Leskovcu

Na ceremoniji svečanog zatvaranja 17. Leskovačkog internacionalnog festivala filmske režije, glumici i rediteljki Mirjani Karanović je uručeno Specijalno priznanje za afirmaciju regionalne filmske umetnosti u svetu. Nagradu joj je uručio Umetnički savet LIFFE-a.

Мирјани Карановић специјално признање 17. Фестивала филмске режије у Лесковцу Мирјани Карановић специјално признање 17. Фестивала филмске режије у Лесковцу

Mirjana Karanović je ikona promocije filma iz regiona u svetu, od Petrijinog venca Srđana Karanovića, preko filmova Paskaljevića, Kusturice, Vinka Brešana , Andree Štake, Jasmile Žbanić, Veljka Bulajića, rekao je Miroljub Vučković, član Umetničkog saveta LIFFE-a, obrazlažući izbor ovogodišnjeg laureata Specijalnog priznanja za afirmaciju regionalne filmske umetnosti u svetu.

Prema rečima Ines Tanović, članice Umetničkog saveta Festivala, čast je stajati pored Mirjane Karanović: „Igrala je u kultnim filmovima bosanskohercegovačke kinematografije – Otac na službenom putu, Grbavica, Na putu. To su sve sjajne uloge i još više dokazuju da smo mi zaista region, da imamo zajedničko tržište, da glumci mogu da igraju na našem zajedničkom jeziku“.

Igor Mirković, član Umetničkog saveta, poredi film sa ljubavlju i Mirjanu Karanović vidi kao istaknuto lice te ljubavi za generacije.

„Kao što se sećate kada ste prvi put videli tog nekog ko će se pretvoriti u ljubav vašeg života , ja se tačno sećam intrevjua u magazinu Start, koji je javljao da se u Beogradu pojavila nova, fenomenalna glumica, koja je te godine osvojila nagradu u Puli i sve ostale nagrade. Da mi je tada neko rekao da ću biti u prilici da upravo toj glumici dodelim nagradu, ja bih smatrao da sam imao sreće“, rekao je Mirković.

Primajući nagradu Mirjana Karanović je rekla da je uprkos ogromnoj želji da bude glumica, ni sanjala nije da će postati filmska glumica: „Moja karijera je krenula od filma, mnogi su me ubeđivali da to neće trajati, jer sam dobila nagrade za prvi film Petrijin venac. Međutim, imala sam sreću da je moja karijera počela 80-tih, kada je sve cvetalo i bujalo, valjda je pred katastrofu život najjači“.

Kada je napunila 40 godina Karanovićeva je bila uverena da će to biti kraj njene karijere, ali su lepe uloge opet počele da stižu.

„Imam sreću da živim u vremenu kada starije glumice ne sede kod kuće i čuvaju unuke, nego igraju uloge starijih žena. Veoma sam srećna što dobijam ovu nagradu. I zaslužila sam je! Stvarno sam se trudila i naputovala sam se po ovom našem regionu. Hvala vam“, rekla je nagrađena glumica i rediteljka.

Nagradu Glavnog takmičarskog programa Gran-pri za najbolju režiju 17. LIFFE-a uručio je Irfan Mensur, član žirija, reditelju Vladimiru Perišiću za film Lost Country.

Druga nagrada za režiju pripala je Uni Gunjak za film Ekskurzija. Rediteljka je pozdravila publiku video-porukom. Treću nagradu za režiju za film Radnička klasa ide u pakao dobio je reditelj Mladen Đorđević, koji je takođe zahvalio u video-poruci.

U programu Mladi autori u fokusu, žiri je nagradu dodelio turskom reditelju Selmanu Nadžaru za ostvarenje Rana oklevanja.

Nagrada za najbolju režiju u okviru programa Studentski film pripala je Sari Radulović za film Svakako ću da krvarim. Dobitnik druge nagrade za režiju studentskog filma je Jan Krevatin za ostvarenje Joža. Dobitnik treće nagrade u ovoj selekciji je Kristijan Bernard Irgl za ostvarenje Alenka.

Domaćini svečane ceremonije zatvaranja bili su glumci Petra Dimitrijević i Andrej Šepetkovski, a Mirjana Karanović je Festival proglasila zatvorenim rečima posvećenim Goranu Paskaljeviću.

„Meni su reditelji uvek izazivali strahopoštovanje. Uvek su bili obavijeni mističnim oreolom, kao da su nosioci tajne veštine kojoj teško da iko može da priđe. Uvek su nešto šaputali sa strane, sa direktorima fotografije, sa svojim asistentima. Sa Goranom je to bilo potpuno drugačije. On je meni ličio na dečaka koji se igra, sa filmom, sa nama i kao da je demistifikovao taj proces snimanja  filmova. Uvek se družio sa nama u pauzama, nije bio dalek i nedostižan. To pamtim, tu njegovu neposrednost prema ljuidma i dečački entuzijazam. Cenim ga i što nije čekao da mu fondovi, država daju šansu da snimi novi film. Za svoje filmove tražio je prostor tamo gde može da ih snima, a to je retko, jer je teško. Svo moje divljenje za Gorana i jedna praznina koja je ostala iza njega“, rekla je Karanovićeva.

Uoči zatvaranja 17. LIFFE-a, koji je bio u znaku velikana srpske i evropske kinematografije Gorana Paskaljevića, prikazan je film Zemlja bogova, a za sam kraj festivala i film Živi i zdravi.

среда, 02. октобар 2024.
21° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи