Филм „Праслован“ отворио девето издање фестивала Док'н'Ритам

Словеначки документарни филм „Праслован“ редитеља Слободана Максимовића, биографска драма о животу и каријери Зорана Предина једног од најважнијих кантаутора бивше Југославије, отворио је 9. издање међународног фестивала музичког документарног филма, Док'н'Ритам.

Филм „Праслован“ отворио девето издање фестивала Док'н'Ритам Филм „Праслован“ отворио девето издање фестивала Док'н'Ритам

Песму Праслован Зоран Предин је написао 1981. године док је радио као ноћни чувар на Економском факултету у Марибору. Многи сматрају да је она једна од најбољих и да је темељ стваралаштва Зорана Предина.

Истоимени филм на духовит начин, из угла познатих личности доноси причу не само о музичару који је за четири деценије објавио 40 лонг-плеј плоча или албума, већ и о једном времену када се дисало у ритму рокенрола.

„Очито је да нам сви завиде да смо били млади у најбоље могуће време. Свако је дао неку боју, дао је нешто што је његово, а тиче се мене. Наравно, ја сам задовољан да су уопште дошли у филм. Нико није рескирао са неким баш бомбастичним изјавама, већ су некако слиједили свом и мом смислу за хумор“, каже Предин.

„Нисам био присутан кад је Ђоле говорио у мени, то сам тек касније видео. Ми смо дуго времена били пријатељи, али нисмо никад на такав начин разговарали да бих ја мого извући из његовог става такве дивне мисли као што их сада видимо у филму“, додаје Предин.

У филму се говори и о песмама Зорана Предина које су указивале на друштвене промене, о личним успонима и падовима, утицају на породицу и пријатеље.

„Невероватно једноставан човек са огромном дубином коју носи у себи да на најкраћи могући начин вам каже све оно што мисли да је правилно и добро. И то је радио кроз читаву своју каријеру, а морам рећи да је сада у задње време те своје концентриране мисли мало шири на изузетне романе“, наводи Слободан Максимовић, редитељ филма Праслован.

Мисли и идеје нашле су се и на новом албуму Аналогна раса за који је заједно са Николом Чутурилом снимио шест песама а који ће бити промовисан на концертној турнеји широм Србије током новембра.

среда, 02. октобар 2024.
19° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи