Читај ми!

Редитељу Владимиру Перишићу припао Гран-при 17. Лесковачког интернационалног фестивала филмске режије

Жири у саставу Ивана Икић, Ирфан Менсур и Предраг Личина, одлучио је да Гран-при за најбољу режију 17. Лесковачког интернационалног фестивала филмске режије, у оквиру Главног такмичарског програма припадне Владимиру Перишићу за филм “Lost Country“.

У образложењу жирија за Перишићев филм стоји да је: Вешто снимљена епоха из блиске нам прошлости у ближим плановима јер шири кадрови и нису толико потребни кад имате овакве глумачке бравуре.

Друга награда за режију припала је Уни Гуњак за филм Екскурзија.

„Највећа похвала сваком глумцу и редитељу јесте да се у филму не примећују глума и режија што је у овом филму испоштовано у највећој мери“, стоји у образложењу.

Трећа награда за режију: Младен Ђорђевић за филм Радничка класа иде у пакао. Захваљујући оволико аутентичним и стварним ликовима редитељ је превазишао оквире жанра, као и обично, истиче жири.

Програм „Млади аутори у фокусу“

Жири селекције „Млади аутори у фокусу" (Маша Нешковић, Вук Ршумовић, Маја Медић) једногласно је одлучио да награду за најбољи филм додели остварењу Рана оклевања турског редитеља Селмана Наџара.

„У свом другом дугометражном филму, Наџар нам доноси дубоко промишљен и провокативан поглед на правду и лични морал, у свету који нам не дозвољава да контролишемо сопствене животе.

Kроз лик Џанан, бриљантно одигран од стране Тулин Озен, филм нас води кроз један дан у животу адвокатице чији је живот растрзан између различитих светова и улога. Kао снажна фигура у доминантно мушком окружењу, она бива принуђена да донесе одлуке за које, с једне стране, верује да су исправне, а које је, са друге стране, чине да и сама постане део корумпираног система...У свега 84 минута, Наџар успева да створи слојевит портрет не само своје јунакиње, већ и читавог друштва“, навео је жири.

Програм Студентски филм

Награда за најбољу режију студентског филма припала је Сари Радуловић за филм Свакао ћу да крварим, јер је кроз храбар и успешно изведен редитељски поступак из једног кадра успела да у једном даху изнесе драму главне јунакиње, младе девојке, која је извршила абортус без знања и подршке свог дечка, навео је жири који је радио у саставу: Предраг Ђурђевић, Џенан Еско и Милош Влалукин.

Друга награда за режију студентског филма – Јожа, хрватског редитеља Јана Kреватина, јер је на изузетно суптилан начин водио глумце у грађењу сложених и двосмислених међуљудских односа, уз аутентичан и иновативан редитељски печат.

Трећа награда за режију студентског филма – Аленка, словеначког редитеља Kристиана Бернарда Иргла, јер на сведен емотивни начин, уз изузетно прецизан редитељски поступак, успео да изнесе драму главне јунакиње која покушава да ублажи трауму свог сина.

понедељак, 30. септембар 2024.
14° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи