петак, 03.01.2025, 15:03 -> 15:10
Извор: РТС, Guardian
Vodite računa o svojoj jetri – jednostavni saveti hepatologa koji će zaštititi ovaj naš čudovišni organ
Da li da ostavite alkohol na mesec dana? Koja količina alkohola je dobra i da li detoksikacija jetre funkcioniše? Hepatolozi otkrivaju savete kako da ovaj vitalni organ održimo zdravim tokom cele godine.
Bez obzira na to da li ste preterali ili ne tokom praznika, nikada nije kasno da svojoj jetri poklonite malo pažnje.
Zašto je jetra tako važna
Jetra je ogromna fabrika u našem telu, sa stotinama proizvodnih linija koje su uključene u više od 500 ključnih metaboličkih procesa. Kada pojedemo obrok, hrana se vari u našim crevima, a zatim svi ti hranljivi sastojci direktno prelaze u jetru na obradu.
Tada je jetra uključena u usmeravanje svih onih različitih stvari koje smo pojeli na različite proizvodne linije da bismo napravili mnogo stvari – pre svega, proteine koji su gradivni blokovi naših tela.
Dva najveća uzroka bolesti jetre su povezana sa povećanjem telesne težine ili alkoholom. Oštećenje jetre poznato je kao ciroza, ljudi obično povezuju sa alkoholom, ali može biti uzrokovano bilo čim što povređuje jetru. Vremenom, to može dovesti do otkazivanja jetre i uzrokovati smrt ili rak jetre.
Drugi način oštećenja jetre je inficiranje jednom od vrsta hepatitisa. Između ostalih simptoma, ovo može dovesti do žutice, koja se javlja kada je jetra preopterećena i nije u stanju da obavlja funkcije koje inače obavlja. Bilirubin, supstanca koja uzrokuje da postanemo žuti, izliva se iz jetre u krvotok ako jetra nema kapacitet da se nosi sa tim.
Šta se dešava sa našim telom kada pijemo alkohol
Kada pijemo alkoholno piće, otprilike četvrtina alkohola se apsorbuje direktno iz želuca u krvotok. Ostatak ide u tanko crevo i na kraju prelazi u jetru na obradu. Većina se razlaže u hemikaliju koja se zove acetaldehid, a zatim drugi enzim u jetri razlažu acetaldehid, koji se nakuplja i čini da se osećamo zaista užasno.
Koliko brzo ćemo apsorbovati alkohol zavisi od nekoliko faktora, uključujući koncentraciju (pića sa većom koncentracijom alkohola se generalno brže apsorbuju), da li je piće gazirano (šampanjac se, na primer, apsorbuje brže od negaziranih pića) i da li nam je stomak pun ili prazan (hrana usporava apsorpciju alkohola).
Kako da zaštitimo jetru od alkohola
Manje alkohola ne samo jednom mesečno
Mnogi imaju praksu da posle prazničnih dana i preterivanja, uvedu „suvi” mesec. Ali kada on istekne, preterano popiju. Iako je dobro dati priliku jetri da se odmori mesec dana, generalno je mnogo bolje piti razumno tokom cele godine nego raditi stvari u ekstremima.
Mada, svako zlo ima nešto dobro, tako da ovaj metod pokazuje da život može da se odvija i bez alkohola, i na taj način bar smanjujemo ukupan godišnji unos alkohola, što je dobro u smislu opšteg zdravlja.
Ne pijte alkohol svaki dan
Preporuka lekara je da ljudi imaju dva ili tri dana u nedelji bez alkohola. U idealnom slučaju, to bi trebalo da budu uzastopni dani, da bi se jetra pravilno odmorila.
Pridržavajte se smernica za bezbednu količinu alkohola
Preporuka je oko šest srednjih (175 ml) čaša vina, ili šest krigli piva sa četiri odsto alkohola, raspoređenih u tri dana. Ali ono što se smatra prekomernim zapravo varira u zavisnosti od drugih faktora, kao što su genetika i telesna težina.
Veličina jetre je proporcionalna našoj telesnoj masi. Muškarci takođe imaju oko 70 do 80% veći nivo enzima koji razlaže alkohol da bi napravio acetaldehid od žena, tako da su u stanju da to urade mnogo brže i efikasnije. Takođe, muškarci imaju veću mišićnu masu i distribuciju u telu, tako da alkohol cirkuliše po većoj površini nego u telu žene.
Mamurluk se pogoršava što smo stariji
Kako starimo, aktivnost enzima opada. Kada imate 50 godina, ne možete da razgradite alkohol tako efikasno kao kada imate 20 godina.
Čuvajte se prekomernog opijanja
Ne postoje načini da se ubrza metabolizam alkohola i ne postoje načini da se izbegne mamurluk. Jetri može biti potrebno nekoliko dana da se oporavi nakon konzumiranja alkohola – ponekad, i više nedelja ili meseci, ako je oštećenje ozbiljno.
Nikada ne pijte na prazan stomak
Ako pijete na prazan stomak sav taj alkohol vrlo brzo ulazi u krvotok, brzo se napijete i jetra se preopterećuje jer može da razgradi alkohol samo određenom brzinom – otprilike jednu jedinicu alkohola na sat.
Ali ako jedete dok pijete, to duže zadržava taj alkohol u stomaku, tako da usporava brzinu kojom ulazi u krvotok.
Detoksikacija jetre je mit, jetra može sama da se regeneriše
Naša jetra detoksifikuje stvari koje mi unosimo, ali moramo da izbegavamo faktore i način života koji je oštećuje. Nema naučnih dokaza da surutka, kurkuma ili drugi suplementi mogu da pomognu i poboljšaju rada jetre.
Ukoliko je jetra masna ili samo blago upaljena ili sa ožiljcima, može da se oporavi. Zato se savetuje hitan odlazak kod lekara.
Tihi ubica
Međutim, nažalost, bolest jetre je tihi problem, jer ga nećete primetiti. U početnim fazama jetra postaje masna i blago uvećana, a zatim ta mast počinje da izaziva iritaciju jetre i ona se upali.
Zatim, postepeno, tokom otprilike 15 do 20 godina, ta upala rezultira ožiljcima na jetri. Na kraju, može doći do ciroze, kada je jetra nepovratno oštećena i prestaje da radi.
Čak i ako imate normalne enzime jetre ne znači da nemate problema sa jetrom, ali je jako važno biti iskren sa lekarima i kazati istinu o tome šta pijete, kakav vam je način života i pomognete u identifikaciji problema.
Gojaznost, pravilna ishrana, vežbanje i ostavljanje cigareta
Prekomerna telesna težina i alkohol izazivaju slične promene na jetri. Gubitak težine je najbolji način za rešavanje steatotične bolesti jetre povezane sa metaboličkom disfunkcijom, ranije poznatom kao nealkoholna masna bolest jetre.
Ako osetite glad, prvo popijte vodu, jer često brkamo žeđ sa glađu. Pre obroka je dobro popiti jednu ili dve čaše vode, što je mali trik za smanjenje unosa dodatnih kalorija koje nam nisu potrebne, ali koje često unosimo iz navike.
Vežbanje pak pomera mast iz jetre u krvotok i ka mišićima. Dovoljno je da budete aktivniji i prošetate 20 minuta svakog dana i idete stepenicama umesto liftom.
Ako nemate drugih razloga da ostavite cigarete, znajte da one utiču i na jetru. Pušenje ubrzava pojavu ožiljaka, poznatih kao fibroza jetre, a kombinacija cigareta i alkohola je posebno ubutačna.
Коментари