Читај ми!

Brašno – koja vrsta izaziva kiselu, a koja baznu reakciju u našem telu

Kada kažemo brašno, većina nas pomisli na belo pšenično brašno, ali postoji mnogo vrsta koje možemo koristiti. Neka imaju više vlakana, neka sadrže gluten, a neka ne.

O vrstama brašna koje koristimo u ishrani i o uticaju na naše zdravlje u RTS ordinaciji govorila je Ana Todorović, nutricionista.

Šta pokazuje glikemijski indeks brašna?

"Glikemijski indeks brašna je od izuzetne važnosti jer je pokazatelj kojom će brzinom, nakon konzumacije brašna, šećer u krvi porasti. Što bi značilo da pirinčano brašno najbrže podiže šećer“, rekla je Todorovićeva.

Koje brašno treba da mešamo sa kojim da bude što zdravije i što bolje pecivo?

"Ono što bih predložila da bude baza je speltino brašno, ima umerenu količinu glutena. Lepa kombinacija bi bila speltino, ražano i heljdino brašno. Volim da pravim mediteranski hleb, kome ovo može da bude baza. Može da se doda malo maslinovog ulja, malo maslina, origana, bosiljka, morske soli, može i malo meda. U ovaj hleb ide soda bikarbona umesto kvasca, kada se sve to umesi testo treba da stoji minimum dva sata, a optimalno bi bilo da testo prenoći, pa tek ujutru da se peče", istakla je nutricionistkinja. 

Koliko je gluten sporan i koje brašno je najbolje?

"Kada govorimo o glutenu on možeda bude problematičan kod osoba koje imaju problem sa glutenskom enteropatijom i celijakijom, kao i kod autoimunih oboljenja kao što je Hašimoto. Kao glutenska brašna koja su zdrava izdvojila bih ražano brašno, sadrži vlakna i Be-vitamin, ima nizak glikemijski indeks. Zbog toga se preporučuje kod dijabetičara, kod osoba koje imaju insulinsku rezistenciju. Idealan hleb za dijabetičare bi mogao da sadrži mešavinu speltinog, ražanog i ovsenog brašna, peče se oko dvadeset minuta, a može da stoji nekoliko dana“, ističe Ana Todorović. 

Vrste brašna koje dovode do kisele reakcije u organizmu:

– Belo pšenično brašno, kukuruzno, ovseno, ražano, ječmeno, pirinčano, brašno od leblebija.

"Važno je da vodimo računa da smo više u alkalnoj, a ne u kiseloj sredini. Ukoliko konzumiramo dosta namirnica koje daju kiselu reakciju, podobniji smo za nastanak mnogih oboljenja i pad imuniteta. Uvek se uz hleb koji jedemo dodaje sveže povrće i to je idealno da se pe-ha izbalansira, zdravije je i bezbednije“, zaključila je za RTS ordinaciju nutricionista Ana Todorović. 

 Vrste brašna koje dovode do bazne reakcije u organizmu:

 – Proseno brašno, heljdino, speltino.

четвртак, 24. април 2025.
16° C

Коментари

Da, ali...
Како преживети прва три дана катастрофе у Србији, и за шта нас припрема ЕУ
Dvojnik mog oca
Вероватно свако од нас има свог двојника са којим дели и сличну ДНК
Nemogućnost tusiranja
Не туширате се сваког дана – не стидите се, то је здраво
Cestitke za uspeh
Да ли сте знали да се најбоље грамофонске ручице производе у Србији
Re: Eh...
Лесковачка спржа – производ са заштићеним географским пореклом