среда, 23.04.2025, 19:58 -> 20:12
Извор: РТС
Аутор: Лидија Георгијев
Сврљишки белмуж најбоље јело са сиром на свету по оцени портала "Taste Atlas"
Гастрономски портал "Taste Atlas" сврстао је сврљишки белмуж на прво место у категорији јела са сиром, испред чувених специјалитета из Француске, Бугарске, Грузије. Ово је други пут да овај специјалитет добија светску пажњу, након што је прошле године на тој листи био на трећем месту. Таква популаризација довела је до веће потражње овог производа који се налази на листи нематеријалног културног наслеђа Србије.
Некада храна сврљишких пастира, данас специјалитет који је Сврљиг ставио на светску гастрономску мапу. Тајна је, кажу познаваоци, у квалитетном овчијем и крављем сиру са Сврљишких планина и дугом мешању за које је потребна снага.
Сладунка Ђорђевић из села Варош каже да је најважнији добар млади сир: „Пет минута док се отопи, касније се дода брашно пројино и пшенично. Готов је кад се одваја од шерпе, пусти масло, а и низ чело кад потече зној“.
Сврљишка млекара, која је ово јело брендирала са намером да очува традицију сврљишког краја и белмуж учини доступним сладокусцима широм Србије, сада има више посла.
„Ресторани, кафане, продавнице, имају већу потражњу, јер људи су знатижељни да пробају белмуж и то се одражава на продају. Али има доста посла за нас. Морамо да се организујемо, да се пољопривредници организују, да има више стоке, више млека, више тих производа у понуди“, објашњава Влада Крстић, директор Сврљишке млекаре.
Популарност белмужа није стигла преко ноћи
Белмуж, прошле године на трећем месту а ове године најбољи по оцени светских гастронома, доприноси и повећању броја туриста, па се уз овај бренд промовишу и други туристички садржаји попут пећина, манастира, археолошког налазишта у Нишевцу, Старог Сврљига.
„Белмуж је прославио овај крај и туристи кад зову, питају да ли спремамо белмуж. Наравно да спремамо и наравно да су задовољни тиме. Долазе из Македоније, Бугарске; Енглези и Руси су нам ту свакодневно“, наводи Мариола Ђорђевић из села Варош.
Оваква популарност није дошла преко ноћи. На промоцији белмужа ради се двадесетак година кроз манифестацију посвећену том специјалитету.
„Општина Сврљиг кроз Белмужијаду улаже у промоцију белмужа и сад се то враћа кроз привреду, кроз стабилизацију сточног фонда, самим тим кроз већи број гастрономских туриста“, истакао је Мирослав Марковић, председник Општине Сврљиг.
Да доприноси заради сточара показује податак да се само током три дана Белмужијаде потроши између три и четири тоне сира, за шта је потребно 15 до 20 хиљада литара млека, које је, у односу на откупну цену, кроз белмуж троструко исплативије.
Коментари