"Живе скулптуре" на Трафалгар скверу

Домаћица из Линколншира била је прва од 2.400 људи који ће месецима стајати попут "живих скулптура" на лондонском Трафалгар скверу, у оквиру пројекта вајара Ентонија Гормлија.

Прве "живе скулптуре" почеле су у понедељак да се смењују на четвртом, упражњеном постољу (соклу) на Трафалгар скверу, једној од најпосећенијих туристичких локација Лондона.

У склопу уметничког пројекта који је осмислио британски вајар Ентони Гормли, под називом "Један и остали", око 2.400 добровољаца смењиваће се даноноћно током 100 наредних дана. Сваки од њих ће на постољу стајати по један сат.

Гормли, који је 1994. добио Тарнерову награду - престижно британско признање за савремену уметност - рекао је да је пројектом желео да сачини необичан портрет модерне Велике Британије "са њеним изванредним културним разноликостима". Између осталог, и да направи контраст у односу на остале историјске личности које окружују постоље.

Јутарњи почетак акције, чији је циљ да хиљадама анонимних људи подари тренутак славе, омео је један демонстрант са транспарентом "Сачувајте децу. Забраните дуван и пушење на филму", и пре прве "живе скулптуре" попео се на сокл.

А прва је била 35-годишња домаћица из Слифорда, Рејчел Вордел.

"Желела сам да прикажем једну од нормалних мама, које свакодневно остају код куће и немају прилику да, у нормалним околностима, буду 'уметничко дело' - да покажем својој деци да, кад порасту, да могу да постигну било шта, да буду део било чега, без обзира колико се обично осећају", рекла је Ворделова.

"Тако је опуштајуће тамо горе, посебно када је лепо време", изјавила је након што је 60 минута провела на четвртом постољу чија је висина седам метара.

Стигло је више од 15.000 пријава, а учесници су бирани насумично. Сваки је имао могућност да на неки начин осмисли свој "наступ".

Сурен Сеневиратне, 22-годишњи уметник, био је обучен као панда и држао је натпис са бројем свог мобилног телефона, да би пролазници могли да га зову. Поменута домаћица Рејчел Вордел се попела са зеленим "лилихипом" на којем је био исписан "СОС" телефон. Једна госпођа је пуштала зелене балоне напуњеним хелијумом.

Џејсон Кларк, медицински радник из Брајтона, такође је провео један сат на соклу на Трафалгар скверу, где се налази и споменици адмиралу Хорејшију Нелсону и краљу Џорџу Четвртом.

"Ово је један од најславнијих тргова света, а сокл је обично намењен генералима, краљевима, херојима", рекао је агенцији "Франс прес" Кларк. "Сада су и обични људи добили прилику да стоје тамо горе."

На четвртом соклу, постављеном 1841, требало је да се налази коњаничка статуа, али је остао празан због недостатка новца. Од 1999. на њему се смењују разна уметничка дела.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 03. јул 2024.
21° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару