Читај ми!

Обилна киша током ноћи, комуналне службе у приправности

Метеоролог и климатолог Владимир Ђурђевић каже за РТС да се током ноћи у целој земљи, а посебно у Београду очекују обилније падавине, али не онакве каве су виђене са 60 литара по квадратном метру. Падавине ће се већ током сутрашњег дана смањити и почеће разведраање.

Најављених 40 литара кише по квадратном метру само за Београд је доста кише, имајући у виду да је просек за цео октобар 50-60 литара.

"Већ 20 литара кише по квадратном метру представља ризик од појаве поплаве на појединим местима. Ван насеља то су бујичне поплаве, а тзв. урбане поплаве настају онда када канализација не може да прими у кратком временском периоду велику количину воде и онда се вода разлије по улицама. Добра ствар је што ову количину воде нећемо добити у једном цугу, односно у периоду од два-три сата, већ у неколико интервала", објашњава Ђурђевић.

Када је реч о метео-алармима, они су ту јер последњих година имамо више климатских екстрема и постоји потреба да људи буду упозорени на време.

"Грађани не треба да буду у паници већ да се боље припреме за ситуацију ако већ нису на безбедном месту. Сектор за ванредне ситуације подиже приправност и излази на терен тамо где може да дође до критичне ситуације. Када видимо упозорење, то се више односи на јавне комуналне службе а грађани само да можда одложе послове који нису хитни", каже Ђурђевић.

Снега неће бити у наредним данима у Београду, али на планинама може да краткотрајно напада јер идемо ка топлијем режиму у наредним данима, најављује метеоролог.

И ове зиме више него падавине мучиће нас лош квалитет ваздуха, каже климатолог Ђурђевић, јер је проблем квалитета ваздуха хронични проблем у Београду од јесени до пролећа.

уторак, 17. септембар 2024.
9° C

Коментари

Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Sažeto od Amazon produkcije
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Odlicna serija
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи