Читај ми!

Гбагбо у Хагу

Лоран Гбагбо, бивши председник Обале Слоноваче, у притворској јединици Међународног кривичног суда у Хагу. Гбагбо оптужен за страдање скоро 3.000 људи.

Бивши председник Обале Слоноваче Лоран Гбагбо смештен је током ноћи у притворску јединицу Међународног кривичног суда (МКС) у Хагу, где ће се суочити с оптужницом која га терети за постизборно насиље у којем је погинуло око 3.000 људи.

"Он је у притвору", изјавио је агенцији АФП неименовани извор близак истрази. МКС се није огласио откако је обелодањено да је Гбагбо на путу за Хаг, наводи АФП.

Холандска агенција АНП јавила је да је авион са бившим председником Обале Слоноваче слетео на ротердамски аеродром у четири сата после поноћи. Одатле је Гбагбо превезен у притворску јединицу у Хагу, удаљеној 20 километара.

Гбагбов адвокат у Паризу Емануел Алти саопштио је јуче да је МКС издао налог за хапшење његовог клијента. Гбагбо се у понедељак појавио пред истражним судијом у Корхогу, где је притворен након хапшења 11. априла у Абиџану.

Бивши председник је у домовини оптужен за злочине почињене током политичке кризе подстакнуте његовим одбијањем да преда власт, у којој је погинуло готово 3.000 људи.

Лоран Гбагбо је пет година дуже остао на месту председника, када је у јесен прошле године сазвао председничке изборе, на којима је у другом кругу освојио 46 одсто гласова.

Када су 2. децембра изборна комисија и међународни посматрачи прогласили да је изгубио изборе од противкандидата Аласана Уатаре, он је одбио да напусти власт. Неки критичари оптужују Гбагбоа да није желео да напусти власт делом како би избегао оптужницу Међународног кривичног суда.

Пред МКС тренутно је у току 11 случајева, укључујући постизборно насиље у Кенији 2008. године, ратне злочине почињене у Централноафричкој Републици и суданској регији Дарфур.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 18. август 2024.
38° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару