Читај ми!

Руси долазе у Сирију

Москва шаље ратне бродове у своју базу у сиријској луци Тартус. Руски војни званичници тврде да тај потез нема везе са кризом у региону и додаје да операцију планира већ годину дана.

У тренутку када се повећава притисак међународне заједнице на режим Башара eл Асада, Москва шаље ратне бродове у своју базу у сиријској луци Тартус. Конвој, који би почетком децембра требало да исплови из Русије, чине три пловила које предводи носач авиона "Адмирал Кузњецов".

Руски војни званичници тврде да потез нема никакве везе са кризом у региону и додају да је операција испланирана још пре годину дана, преноси лист Известија.

Бивши начелник морнаричког штаба, адмирал Виктор Кравченко, каже да би осим Сирије, руска флота требало да обиђе престоницу Либана, Бејрут, италијанску луку Ђенову и Кипар.

Кравченко додаје да је присуство неке друге војне силе осим НАТО-а веома корисно за тај регион, јер ће то "спречити избијање оружаног сукоба", преноси Известија.

Вест о распоређивању руских бродова у Тартус стигла је убрзо пошто је амерички носач авиона на нуклеарни погон "Џорџ Буш" отпловио из Сирије. Амерички бродови остају у Медитерану да би, наводно, очували безбедност и пружили подршку операцијама "Трајна слобода" и "Нова зора". Америчка Шеста флота, такође, патролира у тој области, преноси Интерфакс.

Кравченко истиче да се руске поморске снаге у Медитерану не могу поредити са америчком Шестом флотом, која се састоји од једног или два носача авиона и неколико бродова.

Према његовим речима, нико не говори о могућим сукобима, пошто би се напад на било који руски брод сматрао као објава рата са свим последицама.

Совјетски Савез је, присећа се адмирал Кравченко, имао посебну поморску ескадрилу за одвраћање западних војних сила из Медитерана.

Москви је за снабдевање и поправку бродова била неопходна сопствена база, па је за то послужила сиријска лука Тартус. Та база се тренутно користи за подршку Црноморској флоти, чије особље броји 600 војника и цивила.

Руска флота ће у децембру кренути из Баренцовог мора и ући у Медитеран кроз Гибралтарски мореуз, да би се касније спојила са фрегатом "Ладњи" из Црноморске флоте.

"Адмирал Кузњецов" носиће осам авиона-ловаца "су-33" за све временске услове, два противподморничка хеликоптера "ка-27" и неколико ганц нових "мигова 29К".

"Мигови" су произведени за Ратно ваздухопловство Индије и требало би да буду тестирани, али руски војни званичници наглашавају да ће сви летови бити над отвореним морем, далеко од сиријске обале.

На носачу авиона "Адмирал Кузњецов" налази се 12 пројектила земља-земља против бродских крстарећих ракета дугог домета типа "гранит", ракетни систем "кинжал" са лансером за шест ракета кратког домета земља-ваздух, осам противавионских ракетних система "каштан" и два противподморничка система УДАВ-1.

Тај носач авона је раније већ два пута боравио у луци Тартус, у склопу мисија које је обављао у Медитерану и Атлантском океану 1995. и 2007. године.

Број коментара 40

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 18. август 2024.
38° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару