Читај ми!

Иран протерује британског амбасадора

Дипломатски односи Ирана и Велике Британије, за две недеље, биће спуштени на ниво отправника послова, у знак одмазде за британске санкције Техерану. Иран усвојио закон о протеривању британског амбасадора.

Савет иранске Револуционарне гарде одобрио је скупштински закон, којим се тражи да британски амбасадор у Техерану буде протеран у року од две седмице, објављено је на веб-сајту државне телевизије.

Потврда Савета, чији су правници и свештеници прегледали текст закона да би били сигурни да је у складу са исламским и уставним правилима, значи да иранско министарство спољних послова сада може да примени те мере, јавила је агенција АФП.

Ирански посланици јуче су усвојили закон у знак освете због најновијих санкција које је Запад увео Техерану због његовог нуклеарног програма. Британија је наложила "престанак свих контаката" између свог финансијског система и иранског.

У закону се тражи да дипломатски односи Ирана и Британије буду сведени на нижи ниво, ниво отправника послова. Закон садржи и клаузулу којом се упозорава да би и друге земље могле бити кажњене ако буду следиле Британију.

"После дискусије, чланови Савета су једногласно одобрили закон", рекао је портпарол Савета Абас Али Кадходеи, наводи се на веб-сајту државне телевизије.

Британија је увела нове санкције Ирану 14. новембра, паралелно са сличним мерама САД и Канаде.

Европска унија ће, како се очекује, на састанку министара спољних послова у четвртак, увести нове санкције Ирану. Француска је позвала на замрзавање имовине иранске Централне банке и ембарго на иранску нафту.

Британија и Канада имају амбасаде у Ирану, а Сједињене Америчке Државе немају, јер је амбасада САД затворена после исламске револуције у Ирану 1979. године. Канадска мисија у Ирану већ је сведена на ниво отправника послова.

Број коментара 10

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 18. август 2024.
38° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару