Читај ми!

Сукоби пред изборе

Египатске безбедносне снаге и демонстранти поново се сукобили у Каиру, дан уочи парламентарних избора. Један човек је погинуо испред зграде владе.

Протестни покрет у Египту одржао је још једне масовне демонстрације на тргу Тахрир у Каиру, као вид притиска на војску да пренесе власт на прелазну владу, са Мохамедом Ел Барадејем на челу.

Једна особа је погинула у сукобу снага безбедности са демонстантима испред зграде владе. "Не свиђа ми се ово, кунем се Богом. Ситуација је лоша, а односи у земљи су поремећени", каже један становник Каира.

Водећа личност на египатској политичкој сцени Моахмед ел Барадеј рекао је да је спреман да одустане од кандидатуре за председника уколико добије позив војних лидера да буде премијер у прелазној влади.

Представници 24 омладинска покрета који организују протесте саопштили су преко Интернета да се неће повући са Тахрира док генерали не буду пренели власт на владу "државног спаса" под руководством Ел Барадеја, некадашњег шефа Међународне агенције за атомску енергију (ИАЕА), добитника Нобелове награде и кандидата за будућег председника Египта.

Ел Барадеј је јуче поручио да је спреман да изведе земљу из тренутне политичке кризе.

Данашњи скуп "Легитимитет Револуције" сазван је само дан пред почетак првих парламентарних избора, након свргавања председника државе Хоснија Мубарака.

Војска неће толерисати притиске

Челник египатског владајућег Врховног војног савета Хусеин Тантави упозорио је да неће толерисати никакве притиске на оружане снаге на сутрашњим парламентарним изборима, напомињући да је земља „на прекретници".

Тантави је позвао грађане да изађу на изборе и поручио да неће поклекнути пред захтевима да војска преда контролу цивилним лидерима, пренео је АФП.

"Или ћемо остварити успех у политичком, економском и социјалном смислу или ћемо се суочити с веома опасним последицама... а ми нећемо дозволити да се то догоди", казао је Тантави.

У међувремену, утицајна исламистичка група Муслиманска браћа поручила је да ће, уколико се испуне очекивања да освоји највише посланичких места у парламенту, формирати нову владу. "Ако влада не буде адекватно представљала парламент, скупштина ће блокирати све њене одлуке", упозорио је портпарол групе Махмуд Гозлан.

Избори ће бити спровођени у следећа три месеца, а очекује се да ће на њима победити Муслиманска браћа.

Више од 40 људи је погинуло широм земље од 19. новембра када су египатске снаге безбедности насилно разбиле мали протестни скуп оних који су били повређени током устанка дигнутом почетком године против Мубарака.

У четвртак је постигнуто примирје после неколико дана уличних окршаја. Припадници Муслиманске браће држали су се по страни од протеста и позвали грађане да изађу на биралишта.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 18. август 2024.
32° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару