Читај ми!

Путин председнички кандидат

Руски премијер Владимир Путин кандидат владајуће Јединствене Русије, на председничким изборима, заказаним за 4. март, одлучено на Конгресу те партије у Москви.

Премијер Русије Владимир Путин прихватио је на конгресу своје Јединстене Русије предлог да буде кандидат на председничким изборима 4. марта идуће године, чиме је и формално отворен пут за његов повратак на место председника државе. За његову кандидатуру тајно је гласало 614 делегата, а против и уздржаних није било.

"Захвалан сам свима који су предложили моју кандидатуру и наравно са захвалношћу прихватам ту понуду. Свака од наших одлука и сваки корак који чинимо треба да задовољи интересе већине грађана наше земље. Потребно је да осигурамо не само повећање броја становника Русије, него и да побољшамо квалитет људског потенцијала", рекао је Путин на конгресу у спортској хали "Лужњики".

Он је оценио да "Русија није први пут у својој историји поставила себи високе циљеве и постизање успеха и победила уједињујући се око заједничких вредности".

"Које су то вредности? То су истина, достојанство и правда", истакао је Путин додајући да "власт мора да решава проблеме и да не постоји нико други ко је одговоран за ситуацију у земљи".

Руски премијер је још оценио да "представници неких страних земаља прикупљају и уплаћују новац такозваним стипендистима" како би утицали на исход избора у Русији и позвао их да "не бацају новац у ветар".

"То је бескорисно. Јуда није најцењенији библијски карактер. Боље нека дају тај новац за отплату јавног дуга и да престану да плаћају неефикасну и скупу спољну политику", рекао је Путин, а преноси Ројтерс.

Он је, између осталог, казао да су неки претходници на власти чинили грешке доводећи "земљу до пропасти" и "убијајући индустрију и пољопривреду", као и то да је "у срце земље забоден нож грађанског рата у северном Кавказу".

"Наша демократија је млада и потребне су нам институције које ефикасно служе не само данас, него треба да служе и нашој деци. Потребан нам је стабилан политички систем заснован на демократским принципима, а његов развој треба да буде пажљив и одговоран", оценио је Путин.

Он је закључио да и унутар Јединствене Русије постоје проблеми, али да ти проблеми и противуречности треба да буду уклоњени.

Апсолутни фаворит

Анкете показују да је Путин апсолутни фаворит за победу на председничким изборима, као и његова партија Јединствена Русија на изборима за Државну думу који ће бити одржани следеће недеље 4. децембра.

Путин је већ био председник у два мандата, од 2000. до 2008. године. Устав Русије дозвољава само два узастопна председничка мандата, те је после 2008. године стао на чело владе.

На овим председничким изборима, председник се први пут бира на рок од шест година, уместо досадашњих четири.

Јединствена Русија је прва кандидовала свог кандидата. Путин је на изборима 2000. године добио 52 одсто гласова, а 2004. године више од 71 одсто.

Поред неколико хиљада делегата, укључујући и представнике Сверуског народног фронта, конгресу Јединствене Русије присутвује и 25 делегација из иностранства и више стотина акредитованих новинара.

Први део партијског конгреса одржан је 24. септембра, када је председник Дмитриј Медведев предложио Путина за кандидата на председничким изборима и сам прихватио да предводи изборну листу Јединствене Русије на парламентарним изборима који су заказани за 4. децембар.  

Број коментара 49

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 18. август 2024.
32° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару