Читај ми!

Руси обнављају Ратну морнарицу

Премијер Русије Владимир Путин најавио грандиозну обнову Ратне морнарице. За ту намену из буџета издвојено око 150 милијарди долара. Руска Ратна морнарица имаће до 2017. године осам нуклеарних подморница класе "бореј", наоружних ракетама "булава", за које у арсеналу САД не постоји одбрана.

Руска Ратна морнарица налази се пред највећим програмом обнове и модернизације од њеног настанка, а у руском буџету је за то намењено 4,5 трилиона рубаља, односно око 150 милијарди долара.

Само у току ове године је за изградњу нуклеарних и дизел подморница и фрегата и ремонт и одржавање флоте потрошено преко 85 милијарди рубаља (око 280 милиона долара), показују подаци руског Министарства одбране.

Министарство одбране Русије и Удружена бродоградилишна корпорација "Севмаш" у Северодвинску потписали су недавно седам уговора за пројектовање и изградњу атомских подморница серије "бореј" и јасењ", а вредност овог посла износи 280 милијарди рубаља (око 10 милијарди долара).

Приликом потписивања овог уговора, премијер Русије Владимир Путин је најавио опсежан план обнове Ратне флоте, без преседана у светским оквирима, преносе руски медији.

"Треба из корена да обновимо материјално-техничку базу наше Ратне морнарице. Морамо да створимо снажну групацију поморских стратешких нуклеарних снага од подморница четврте генерације, купимо савремене бродове и извршимо модернизацију и ремонт технике", рекао је Путин.

"Севмаш" је једино бродоградилиште у Русији у којем се граде подморнице на нуклеарни погон, а до сада су испоручили 128 таквих подморница. Пре три године из овог бродоградилишта су почеле да излазе, како их руски медији зову, "ракетне подводне крстарице стратешке намене" из класе "бореј".

Ове нуклеарне подморнице представљају основу морског нуклеарног штита Русије. Прво је поринут "Јуриј Долгоруки", па "Александар Невски", а у току је градња треће атомске подморнице класе "бореј".

Осам подморница до 2017.

Планирано је да до 2017. године руска Ратна морнарица има осам таквих подморница, на којима ће да буде инсталирано по 16 лансирних уређаја за балистичке ракете "булава". Ове ракете могу да носе од шест до 10 суперсоничних нуклеарних бојевих глава индивидуалног навођења и према анализама стручњака, практично су незаустављиве. За сада у арсеналу САД не постоји противракетна одбрана, која би могла да буде ефикасна против "булаве".

Русија није одустала ни од класичних дизел подморница и до 2020. године ће да јој буде испоручено 10 нових подморница "четврте класе". Тренутно, руска Ратна морнарица има 20 подморница "треће" класе, које ће са новим, представљати основ руске поморске моћи, тамо где нуклеарне подморнице не могу да оперишу, у Црном мору и Балтику.

У Петровграду је почетком новембра у "Адмиралском бродоградилишту" одржана свечана церемонија поринућа дизел подморнице "Ростов на Дону". Она спада у најтише подморнице своје класе, а наоружана је модернизованим ракетско-торпедским системима. Такође, у "Адмиралским бродоградилиштима" се одвија изградња две серијске дизел подморнице четврте генерације "Кронштат" и "Севастопољ".

Што се тиће нових бродова, у "Северном бродоградилишту" у Петровграду граде се четири корвете, две фрегате и специјални брод за везу. Акценат нове флоте руске морнарице ће уместо великих крстарица и разарача бити на изградњи мањих бродова, бржих и технички супериорних у односу на конкуренцију на Западу.

У изградњи је корвета "Сналажљиви", која ће својим карактеристикама и борбеним особинама превазићи сличне бродове такве класе. Брод је вишенаменски, има високи ниво аутоматизације и грађен је "стелт" технологијом, што му обезбеђује релативну невидљивост.

Брод ће да поседује офанзивно ракетно наоружање и торпеда, као и хеликоптер за борбу против подморница. Нова технологија примењена при градњи трупа омогучиће му да за 25 одсто смањи отпор воде при кретању брзином око 30 чворова.

Број коментара 23

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 18. август 2024.
32° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару