Читај ми!

Аустрија продаје тенкове

Министар одбране Аустрије најавио продају две трећине тенкова и оклопних возила које поседује војска, као део мера штедње. Планира се приход од 17 милиона евра од продаје и 15 милиона због мањих трошкова одржавања.

У склопу мера штедње, аустријска војска распродаће две трећине својих тенкова и оклопних возила, а овом акцијом жели да "заради" 17 милиона евра, преноси Танјуг.

Министар одбране и спорта Норберт Дарабош је на конференцији за медије објаснио да продаја тенкова доноси и годишњу уштеду од 15 милиона евра на основу избегнутих трошкова одржавања.

Дарабош истиче да је реформа тенковске флоте већ дуго потребна, пошто се слика претњи у последњих 20 година променила. Према његовим речима, у догледно време није реално очекивати конвенционални напад на Аустрију, као што се наводи и у недавно усвојеној безбедносној доктрини.

"Бој тенковима је део историје и зато се морамо решити тог скупог апарата, који представља скуп терет по војску и који нам више не треба", рекао је Дарабош и указао да ће војска убудуће куповати опрему која одговара стварним потребама земље.

Војска планира да до 2014. године, из употребе избаци 432 оклопна возила марке "саурер", 126 тенкова "куразије", као и 32 оклопна инжењерска возила "М-578" - који датирају из шездесетих и седамдесетих година прошлог века.

Аустрија планира и да смањи број модерних борбених тенкова "леопард 2" са 114 на 56, а овај тенк немачке производње је уједно и највећа нада да ће његовом продајом бити прикупљена средства за улагања у војску. Број америчких хаубица "М-109" биће смањен са 193 на 83, а оклопних возила "пандур" са 112 на 71.

Дарабош очекује приход од продаје тенкова у висини од 19 милиона евра, од чега ће два милиона евра бити коришћено за уништење муниције. Особље које ће постати вишак смањењем броја тенкова, како је навео, добиће нове задатке или ће бити премештено.

Дарабош је уз то указао и на смањење броја војника пензионисањем, чиме ће за око 1.000 људи наредних година бити смањен број војника.

Одлука Министарства одбране о смањењу броја тенкова наишла је на критику не само опозиције већ и коалиционог партнера Народне странке (ОВП).

Аустрија има војни буџет од око четири милијарде евра и једна је од ретких европских земаља у којој и даље постоји обавезно служење војног рока које траје 6 месеци.

Број коментара 11

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 18. август 2024.
26° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару