Читај ми!

Пјонгјанг прети Сеулу

Народна Армија Северне Кореје запретила да ће претворити у "море ватре" председничку палату у Сеулу, ако иједан метак падне на њену територију. Повод за претњу - јужнокорејска војна вежба у близини границе.

Северна Кореја је запретила да ће председничку палату у Сеулу претворити у "море ватре", појачавајући пропагандну кампању дан након што је Јужна Кореја извела велику војну важбу у близини пограничног острва које је Север бомбардовао прошле године.

На прву годишњицу од бомбардовања острва Јеонпјеонг у Жутом мору, Јужна Кореја је јуче извела велику војну вежбу уз учешће авиона, ракетних лансера, топова и поморских јединица које су симулирале одговор у случају нове провокације Пјонгјанга.

У прошлогодишњем нападу, првом од завршетка Корејског рата 1953. године, у коме је бомбардована нека област насељена цивилима, погинула су два маринца и два грађевинска радника.

"Слично "море ватре" прогутаће и председничку Плаву кућу у Сеулу уколико јужнокорејске снаге испале и један метак на територију Северне Кореје", запретила је Народна армија ДНР Кореје у саопштењу из Пјонгјанга.

"Они не треба да забораве лекцију коју су научили" током бомбардовања острва прошле године, наводи се у саопштењу које је објавила агенција КЦНА, а пренео АП.

Северна Кореја је објављивала сличне претње и ранијих година обично у време напетости и одржавања великих маневара на Југу.

Корејско полуострво је практично у стању рата, јер је сукоб завршен споразумом о прекиду ватре, а никада није потписан уговор о миру. Пјонгјанг оспорава границе које су по мору утврдиле Уједињене нације 1953. године и та погранична подручја су често места и оружаних инцидената.

Пјонгјанг је оптужио Сеул да је испровоцирао прошлогодишњи напад на острво, јер на хице упозорења није прекинуо артиљеријску ватру усмерену у спорне воде, за које Север тврди да су њихове.

Од тада Јужна Кореја троши на милионе долара како би додатно ојачала своје снаге. Шеф здруженог генералштаба Ђунг Сеунг-Ђо је изјавио да ће његове трупе "згазити непријатеља" уколико нападну поново.

Односи између две Кореје пали су на најниже гране у 2010. години, након потапања јужнокорејског ратног брода у коме је погинуло 46 морнара и бомбардовања острва Јеонпјеонг. Пјонгланг је негирао да је умешан у потапање брода.

Ипак, последњих месеци је било неких знакова попуштања тензије, а обе стране су показале жељу да разговарају о наставку преговора о денуклеаризацији Северне Кореје.

И данас је једна група стручњака из Јужне Кореје посетила погранично место Каесонг ради заједничког пројекта о обнови и очувању остатака једне старе царске палате.

Број коментара 4

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 18. август 2024.
26° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару