Читај ми!

Египат добио новог мандатара

Бивши египатски премијер Камал Ганзури постављен је за мандатара нове владе. Војни савет се нада да ће тим потезом умирити демонстранте. Египатска војска на Фејсбуку објавила да се "извињава" због жртава.

Египатске војне власти, у намери да умире масовне демонстрације, поставиле су бившег премијера Камала Ганзурија за мандатара нове владе. Премијерску функцију је обављао од 1996. до 1999. године.

Претходни кабинет, који је такође поставио војни савет, дао је оставку почетком недеље због насилних протеста у Каиру и другим градовима. 

Војни савет је рекао да ће парламентарни избори почети следеће недеље као што је и планирано.

Упркос обећањима да ће убрзати процес транзиције и пренос власти на цивилну власт многи Египћани страхују да војни савета намерава да остане на власти. 

Сукоби на престоничком тргу Тахрир су утихнули, али демонстранти позивају на излазак на улице и обнављање протеста сутра.

Египатска војска је јутрос упутила "извињење" због убијених демонстраната. У саопштењу Врховног савета оружаних снага, објављеном на Фејсбуку, изражава се "дубоко жаљење и искрено извињење због смрти младих лојалних Египту током недавних догађаја на тргу Тахрир".

Полиција и демонстранти који траже оставку прелазне војне владе у Египту, склопили су у среду увече примирје које је ступило на снагу рано јутрос.

Агенција Ројтерс јавила је да се примирје поштује и да на главном каирском тргу Тахрир нема сукоба, али да се тамо и даље налази велики број демонстраната који одбијају да се повуку.

Међутим, сведоци су изјавили телевизијама Ал Џазира и Си-Ен-Ен да је полиција прекршила примирје тако што је "без разлога" испаљивала сузавац на демонстранте у мањим улицама око трга Тахрир.

У сукобима који су почели у суботу у Каиру и више других египатских градова погинуло је најмање 40 људи, а већина на тргу Тахрир у центру главног града.

Невладине организације и лекари оптужују војску да је демонстранте гађала гуменим мецима директно у очи. Као узрок смрти неких од учесника протеста наводи се и гушење од прекомерна дозе сузавца.

Неки од демонстраната су погинули и од ватреног оружја. Ови протести су најтежа криза од како је војска преузела руковођење земљом од 11. фебруара и збацивања бившег председника Хоснија Мубарака.

У Египту се 28. новембра одржавају посланички избори, први од збацивања Мубарака.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 18. август 2024.
26° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару