Читај ми!

Немири у Египту не престају

Нови немири у Египту, у јутрошњим сукобима у Александрији страдала једна особа. Демонстранти одбили понуду војних власти да се цивилна власт успостави у јуну 2012. У вишедневним нередима у Египту погинуло 38 људи.

Немири у Египту, у којима је за пет дана погинуло 38 људи, а више хиљада рањено, настављени су и данас. У сукобима демонстраната са полицијом у Александрији јутрос је погинула једна особа.

Лидер војних власти Хусеин Тантави, који се налази на челу Врховног војног савета, који управља земљом откако је у фебруару после масовних протеста свргнут Хосни Мубарак, потврдио је да ће цивилни председник бити изабран у јуну, шест месеци раније него што се претпостављало.

Међутим, тај уступак одмах је одбацило неколико десетина хиљада демонстраната на Тргу Тахрир у Каиру. Демонстранти траже да се фелдмаршал Хусеин Тантави одмах повуче и власт препусти прелазном цивилном савету.

"Одлази! Одлази!" и "Он мора да оде! Ми нећемо отићи!", узвикивали су окупљени ноћас на Тргу Тахрир, реагујући на Тантавијеве изјаве, јавио је Ројтерс.

Парламентарни избори у Египту почеће у понедељак, али ће се окончати тек у јануару.

"Били смо врло наивни кад смо власт предали у руке онима који настављају Мубараков режим. Војска мора да преда власт цивилима", каже председнички кандидат Ботаниа Камел.

Египћани су посебно незадовољни наговештајем да ће се питање да ли војна власт треба да се оконча изнети на референдум, јер сматрају да иза тога стоји план да се нација подели.

За сада није познато како би референдум о војној власти могао да се организује, нити која би алтернатива могла да се понуди до председничких избора у јуну, који су претходно планирани за крај 2012. или почетак 2013. године.

Комесарка УН за људска права Нави Пилај позвала је египатске власти да обуставе прекомерно насиље над демонстрантима, истичући да је неопходна хитна и независна истрага убиства која су се догодила у сукобима са снагама безбедности.

"Позивам египатске власти да окончају очигледно прекомерну употребу силе над демонстрантима на Тргу Тахрир и другде у земљи, укључујући, како се тврди, недозвољену употребу сузавца, гумених метака и бојеве муниције", рекла је Нави Пилај.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 18. август 2024.
27° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару