Читај ми!

Нобеловка кандидат на изборима

Лидер демократске опозиције Мјанмара, нобеловка Аунг Сан Су Ћи кандидоваће се на допунским парламентарним изборима крајем године. Од поништених избора 1990. године Су Ћи већину времена провела у кућном притвору.

Нобеловка и лидер демократске опозиције Мјанмара Аунг Сан Су Ћи кандидоваће се на допунским парламентарним изборима који се очекују крајем године, саопшто је представник њене партије, три дана пошто је покрет који она предводи прекинуо бојкот политичког система у земљи.

То ће бити први пут да се добитница Нобелове награде за мир кандидује за место у парламенту од како је њена Национална лига за демократију (НЛД) 1990. године убедљиво победила на изборима, али су војне власти поништиле резултете избора и Сан Су Ћи настојали да ућуткају држећи је у кућном притвору.

"Аунг Сан Су Ћи намерава да се кандидује на допунским изборима али је још рано рећи у којој ће се изборној јединици она кандидовати", рекао је представник партије Ројтерсу.

У парламенту је остало упражњено 48 места у новом сенату и доњем дому, који треба да се попуне на изборима до краја године.

Војна хунта је званично распустила Националну лигу за демократију због њеног одбијања да учествује на прошлогодишњим изборима, јер је оценила да су владајући закони "неправедни и нефер" и да би спречили стотине чланова НЛД да постану посланици.

Законодавне власти формиране после фебруарских избора у Мјанмару су прве од 1980-тих које не контролише потпуно Бурманска социјалистичка програмска партија, којом доминира војска.

Сан Су Ћи је ћерка бурманског хероја за ослобођење земље Аунг Сана и упорно се супростављала војној хунти током 49 година тоталитарне власти. Она је показала спремност да сарађује са новом цивилном владом коју је прихватио парламент у марту иако у њој има и бивших генерала.

Прошлог петка НЛД је једногласно гласао да се партија поново региструје и ангажује у политичком животу земље пошто је у устав унет амандман по коме је могуће да сви који су били осуђивани за кривична дела од стране хунте учествују у изборима.

Многи од чланова НЛД, укључујући Сан Су Ћи су још увек, или су били, политички затвореници. Од поништених избора 1990. године Су Ћи (66) је провела већину времена у кућном притвору без права посета од стране политичких истомишљеника или странаца. Она је ослобођена пре годину дана, али је остала да живи у кући на обали језера у Јангону, која је била њен затвор током 15. година.

Одлука Сан Су Ћи да учествује на изборима донета је након што је демократски процес у Мјанмару добио снажну подршку пошто је амерички председник Барак Обама саопштио прошлог петка да ће државна секретарка Хилари Клинтон посетити ту природним изворима богату земљу.

Клинтонова ће бити највиши амерички званичник који ће посетити Мјанмар још од 1962. године када је у земљи извршен војни удар. Она ће почетком идућег месеца боравити у Мјанмару два дана и планирано је да се састане и са Сан Су Ћи.

Америчка државна секретарка раније је рекла да су веродостојни избори један од услова за укидање санкција, уз пуштање свих политичких затвореника из затвора и успостављање мира са бројним побуњеним племенима.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 17. август 2024.
32° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару