Читај ми!

Суђење за "поља смрти"

У Камбоџи почело суђење тројици вођа Црвених кмера, оптужених за злочине против човечности, геноцид, прогон, мучење и смрт милиона људи, током владавине Црвених кмера од 1975. до 1979. године.

Пред судом за ратне злочине у Пном Пену почело је суђење тројици високих званичника Црвених кмера, који се сматрају одговорнима за "поља смрти" у Камбоџи, што је појам неких од најгорих злочина у 20. веку.

Судија Нил Нон отворио је суђење и прочитао имена тројице вођа Црвених кмера који данас имају 80 и више година. Њих тројица оптужени су за злочине против човечности, геноцид, прогон на верској основи, убиства и мучење, почињене током владавине Црвених кмера од 1975. до 1979. године.

Процењује се да је 1,7 милиона људи умрло као последица погубљења, изгладњивања, исцрпљености и недостатка медицинске неге. То је био резултат радикалне политике због које је цела Камбоџа постала логор за присилни рад, јер је власт покушала да створи пољопривредно социјалистичко друштво.

Интелектуалци и пословни људи били су затварани, мучени и често погубљени. Рођаци жртава су у недељу палили тамјан недалеко од стакленог меморијала пуног лобања у Пном Пену, на месту где су Црвени кмери спроводили масовна погубљења.

Оптужени су 85-годишњи Нуон Чеа, главни идеолог Црвених кмера и заменик покојног Пола Пота, 80-годишњи Киеу Сампан, бивши шеф државе и 86-годишњи Ијенг Сари, бивши министар спољних послова.

Четврта оптужена, 79-годишња Ијенг Тирит, проглашена је прошле седмице неспособном за суђење, јер болује од Алцхајмерове болести. Она је жена Ијенга Сарија и била је на функцији министарке друштвених послова.

Врховни вођа Црвених кмера Пол Пот умро је 1998. у џунгли у Камбоџи као затвореник сопствених сабораца, који су по свргавању са власти водили герилски рат који је трајао до краја деведесетих година.

На суду, који има подршку Уједињених нација основаном 2006. године, до сада је одржано само једно суђење, на којем је у јулу на 35 година осуђен Каинг Гуек Еав, бивши заповедник главног затвора Црвених кмера С-21.

Тај случај сматра се једноставнијим од суђења тројици лидера, које се односи на шири опсег злочина и зато што је Каинг Гуек Еав признао кривицу. Тројица вођа Црвених кмера тврде да су невини.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 17. август 2024.
33° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару