Читај ми!

На изборе са Стаљином и Чеом

Руски комунисти у предизборној кампањи користе плакате са ликовима Стаљина и Че Геваре под слоганом "Време је за промену власти". Изборна комисија истражује да ли Комунистичка партија за то има дозволу потомака Стаљина и Че Геваре.

Комунистичка партија Руске Федерације (КПРФ) нашла се на удару јавности и Изборне комисије, јер је у Хабаровској регији у предизборној кампањи за предстојеће парламентарне изборе употребила ликове Стаљина и Че Геваре, који са рекламних билборда позивају на промену власти.

Према речима председника Комисије Виктора Цирфе, током текућег месеца више грађана пожалило се на садржај тих предизборних плаката под слоганом "Време је за промену власти", пренео је дневни лист Комерсант.

Изборна комисија покренула је истрагу о томе да ли комунисти имају дозволу потомака тих историјских личности да могу да употребе ликове њихових предака у предизборне сврхе. Истражује се и да ли су пароле које позивају на промену власти екстремистичке.

Уколико буде утврђено да су комунисти прекршили неко од два начела, биће им наложено да повуку све спорне билборде.

Локално удружење "Меморијал" оценило је да је објављивање лика Стаљина увреда за потомке оних који су били жртве репресије његовог режима.

Међутим, секретар регионалног одбора КПРФ Анатолиј Дронченко сматра да је покретање иницијативе против његове партије апсурдно, јер су, како је објаснио, за израду плаката употребљене компјутерске графике, а не фотографије, из чега је закључује да не може бити речи о повреди права интелектуалне својине.

Шеф правне службе КПРФ Вадим Соловјев такође одбацује оптужбе за повреду ауторских права, јер су, како је рекао, употребљене слике које су већ објављене у милионским тиражима.

Соловјев је оценио да је прича о нарушавању ауторских права у погледу јавних личности које нису живе и представљају симболе комунизма болесна и додао да нормални људи не називају екстремизмом позиве на смену власти на изборима.

Функционер руских комуниста оптужио је владајућу Јединствену Русију да води агресивну кампању и да одапиње стреле према комунистима како би скренула пажњу јавности од многих неправилности које чине њени лидери.

Шеф Извршног одбора Јединствене Русије Андреј Воробјев одговорио је да комунисти потурају лажне гласине схватајући сопствену кривицу за прекршаје које и сами признају.

"Што се наших намера тиче, оне су у складу са законом и ни мање ни више од тога", оценио је Воробјев.

У предизборној трци учествује седам странака: Јединствена Русија, Комунистика партија Русије, Либерално-демократска партија, Праведна Русија, Јаблоко, Патриоте Русије и Право дело, а избори за парламент биће одржани 4. децембра.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 17. август 2024.
33° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару