Читај ми!

Напад на владајућу партију

Седиште сиријске владајуће БААС партије у Дамаску погођено са најмање две гранате. У јучерашњим сукобима убијено 14 људи. Сиријски председник обећава наставак обрачуна са "опозиционим групама", упркос растућем међународном притиску.

Само неколико сати након истека ултиматума Арапске лиге која позива на прекид крвопролића у Сирији, најмање две гранате погодиле су седиште владајуће БААС партије у Дамаску. То је први напад у престоници у протеклих осам месеци, колико траје побуна против председника Башара ал Асада.

Експлозије су се чуле пред зору у дистрикту Мазра, а према првим извештајима нема повређених нити материјалне штете, наводи опозициони сиријски Локални координациони комитет.

Зграда је према наводима очевидаца била готово празна у време напада. Агенција Ројтерс преноси да је одговорност за напад преузела организација "Сиријска слободна армија", коју су формирали дезертери регуларних снага сиријске војске.

Иначе, Арапска лига одредила је суботу као крајњи рок за прекид насиља и у складу са мировним планом затражила повлачење војника из свих области где су немири и запретила санкцијама уколико сиријски председник Башар ал Асад не заустави насиље у земљи.

Међутим, сиријски председник је обећао да ће наставити обрачун са "опозиционим групама", упркос међународној осуди.

"Сукоб ће бити настављен, као и притисак да се Сирија потчини. Уверавам вас да се Сирија неће сагињати и да ће наставити да се одупире притиску који јој се намеће", рекао је Асад за британски лист Сандеј тајмс.

Асад је најавио да ће у фебруару или марту наредне године бити одржани избори када ће Сиријци моћи да гласају за нови сазив парламента који би требало да донесе нови устав. Устав би требало да има и одредбе о избору председника.

"Тај Устав ће поставити основу за начин на који ће бити биран председник, уколико им је председник потребан", рекао је Асад.

Сиријска организација за људска права саопштила је да је јуче убијено 14 људи, док је у петак у сукобима погинуло неколико десетина људи.

Уједињене Нације процењују да је у насилном обрачуну сиријских власти са учесницима антирежимских протеста убијено више од три и по хиљаде људи.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 17. август 2024.
37° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару