Читај ми!

Ухапшен Сејф ал Ислам!

Сејф ал Ислам, син убијеног либијског вође Моамера ел Гадафија, ухапшен у месту Убари на југу Либије. Операција хватања, која је уследила после потере британских и катарских специјалаца, трајала три дана. Још се не зна где ће бити суђено "мачу ислама".

01.24 - Непосредно после хапшења, Сејф ал Ислам нудио две милијарде долара за слободу.

17.49 - Либијске власти су у обавези да изруче Сејфа ал Ислама Међународном суду правде, рекао портпарол тог суда Фади ел Абдула. 

15.40 - Сејфу ал Исламу вероватно ће бити суђено у Либији, а не у Хагу, саопштио портпарол прелазне владе.

15.35 - Сејф ал Ислам каже да је добро и да је рањен у руку у НАТО бомбардовању пре месец дана, јавља Ројтерс.

14.40 - Још није познато ко је милицији из Зинтана открио место на којем се крио Сејф ал Ислам. Гадафијев син у Убарију боравио месец дана.

14.25 - Борци из Зинтана спречили неколико стотина људи да упадну у авион и линчују Сејфа ал Ислама.

13.50 - Сејф ал Ислам нема прсте на десној руци. Током пада Бани Валида јављано да је рањен у нападу НАТО на његов конвој.

13.42 - Међународни кривични суд потврдио хапшење Сејфа ал Ислама. 

Последњи слободни Гадафи, Сејф ал Ислам заробљен је  у близини града Убари на југу Либије, после операције која је трајала пуна три дана. Ухваћена још најмање двојица његових помоћника, али не и шеф Гадафијеве тајне службе Абдулах Сенуси.

Гадафијев син је ухапшен са најамње два помоћника док је покушавао да побегне у Нигер и није се опирао при хапшењу, саопштиле су либијске власти.

Сејф ал Ислам, који је тврдио да ће се борити до смрти, ухапшен је без иједног испаљеног метка. Био је уплашен и имао је само неколико хиљада долара.

"Био је веома уплашен, мислио је да ћемо га убити", рекао је Ахмед Амар који је учествовао у хапшењу.

Сејф ал Ислам је у добром здравственом стању, а на првој фотографији после хапшења види се да су му превијени прсти.

Те повреде, како је сам Сејф ал Ислам рекао дописнику Ројтерса, задобио је током НАТО бомбардовања пре месец дана.

Нове власти су саопштиле да су га заробиле јединице из Зинтана, исте оне које су ухватиле и затим брутално убиле Моамера и Мотасима Гадафија. 

Војни командант некадашњих побуњеника Башир Телба рекао је на конференцији за новинаре да ће Гадафијев син бити задржан у Зинтану "све док не буде формирана нова влада, која ће га предати Међународном суду".

Суђење у Либији или у Хагу?

Либијски премијер Абдулрахим ел Кеиб потврдио је да је Гадафијев син стигао у Зинтан, истакавши да ће Сејф ал Ислам имати праведно суђење.

"Уверавамо све Либијце и међународну заједнице да ће Сејф ал Ислам имати фер суђење", рекао је Ел Кеиб.

Портпарол прелазне владе Либије изјавио је након хапшења да ће Сејфу ал Исламу бити суђено у земљи, а не у Хагу.

"Ово је последње поглавље либијске драме. Биће му суђено у Либији и он ће према либијским законима одговарати за своје злочине", рекао је министар за информисање Махмуд Шамам.

Истовремено, портпарол Међународног суда правде Фади ел Абдула рекао је да је тај суд издао потерницу и оптужницу против Сејф ал Ислама, и нагласио да су "либијске власти дужне да сарађују са тим судом".

Међународни суд издао је налог и потерницу за Сејф ал Исламом. Либијске власти обавезне су да сарађују са нама, рекао портпарол Међународног суда Фади ел Абдула.

Истовремено, тужилац Међународног кривичног суда у Хагу Луис Морено Окампо је за следећу недељу најавио пут у Либију ради разговора са прелазним властима те земље о томе где ће се судити Сејфу ал Исламу.

Међународни кривични суд је 27. јуна издао налог за хапшење Сејфа ал Ислама, његовог оца и шефа обавештајне службе Абдулаха ал-Сенусија, који је још у бекству, због злочина против човечности почињених током гушења антирежимских протеста.

Иначе, после убиства Сејфовог оца и брата Мутасима спекулисало се да је "мач ислама", пребегао у Нигер и да преговара о предаји са Међународним судом правде, који га тражи због оптужби за злочине против Човечности.

Британски премијер Дејвид Камерон рекао је да је хапшење Сејфа ал Ислама победа правде, и додао да Гадафијев син мора да има праведно суђење по међународним стандардима. 

Данима се није знало да ли је конвој Гадафијевог сина уопште прешао границу, док су за њим трагали некадашњи побуњеници, али и британски и катарски специјалци, уз помоћ беспилотних летелица.

Моамер ел Гадафи и његов син Мутасим брутално су убијени 20. октобра у Сирту, чиме је окончан осмомесечни рат у Либији.

Број коментара 63

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 17. август 2024.
36° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару