Читај ми!

Резолуцијом против Ирана

Савет гувернера ИАЕА донео резолуцију којом оптужује Иран да ради на развоју нуклеарног оружја. Америка, Русија и Кина забринуте да Иран неће прихватити преговоре. Из Техерана поручују да ће их резолуција ојачати.

Савет гувернера Међународне агенције за атомску енергију (ИАЕА) усвојио је резолуцију о Ирану, оптужујући га да се припрема да прозведе нуклеарну бомбу. Америка, Русија и Кина страхују да Иран без обзира на упозорења развија програм нуклеарног наоружања.

Влати у Техерану саопштавају да ће резолуција само ојачати решеност Исламске републике Иран да настави да развија атомски програм, за који тврди да је искључиво "мирнодопски".

Светске силе превазишле су поделе доношењем резолуције у којој се изражава "дубока и повећана забринутост" због иранског нуклеарног програма. У резолуцији се, међутим, не даје рок Ирану да одговори, што је учињено "како би развејале сумње Кине и Русије", оцењује агенција Франс Прес.

Уместо тога, од шефа ИАЕА Јукија Амана тражи се да у марту извести Савет гувернера о томе у којој мери Техеран примењује резолуцију.

У резолуцији, коју је одобрио 35-члани Савет, истиче се да је "кључно за Иран и Агенцију да интензивирају дијалог". У напоре за решавање иранског нуклеарног питања дипломатским путем укључени су САД, Кина, Русија, Велика Британија, Француска и Немачка.

Шефица дипломатије Европске уније Кетрин Ештон, позвала је иранске власти да прихвате преговоре о нуклеарном програму.

Висока представница ЕУ за спољну политику није коментарисала недавну одлуку европског блока да ће припремити нове санкције за Иран због његовог нуклеарног програма уколико Техеран не буде у потпуности сарађивао са Међународном агенцијом за атомску енергију.

Међутим, агенција Франс прес пише да је, како наводе дипломатске службе, рад на новим санкцијама у току и да би требало да се оконча до 1. децембра када се састају европски министри спољних послова у Бриселу.

Амерички секретар одбране Леон Панета упозорио је у четвртак да би напад на Иран могао да нанесе штету целокупној светској економији, истакавши да је САД фокусиран на дипломатски притисак на Техеран и санкције.

Израел је недавно наговестио да не искључује војну акцију против Ирана, на шта је Техеран одговорио да ће Израел бити уништен, ако нападне иранске нуклеарне инсталације и да се одмазда Ирана неће ограничити на Блиски исток.

У међувремену, Генерална скупштина УН, усвојила је резолуцију којом тражи од Ирана да сарађује у истрази о наводној иранској завери убиства саудијског амбасадора у Вашингтону.

Иран је демантовао умешаност у ту аферу, за коју га оптужују Сједињене Америчке Државе. Резолуција је усвојена са 106 гласова, девет земаља је било против, а 40 уздржано.

Број коментара 6

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 17. август 2024.
37° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару