Читај ми!

Ко је "газда" на Пацифику?

Сједињене Државе најавиле распоређивање додатних војних трупа у Аустралији. Остајемо пацифичка сила, изјавио председник САД Барак Обама. Конфликт није ни у чијем интересу, поручио премијер Кине Вен Ђиабао.

Нове тензије на релацији Вашингтон - Пекинг, бациле су сенку на дводневни самит лидера Азијско пацифичког региона, у Индонезији. Изјаву америчког председника да ће Америка остати пацифичка сила, као противтежа све већем економском, војном и дипломатском утицају Кине у региону, Пекинг је дочекао поруком да конфликт није ни у чијем интересу.

Амерички председник Барак Обама најавио је почетак нове америчке стратегије у јужној Азији и на Пацифику. У Аустралију ће стићи додатних 250 америчких маринаца, чиме ће број војног особља тамо укупно достићи 2.500.

"С обрзиром да завршавамо садашње ратове, планирамо да наше присуство и мисија у азијско-пацифичком региону буде од највишег приоритета. Неће бити смањења трошкова америчке одбране на рачун овог региона. Сарађиваћемо са Кином на безбедности региона", изјавио је Обама.

Поруку, у којој се Обама осврнуо и на питање људских права у Кини, ниску вредност јуана и безбедносне проблеме у Јужном кинеском мору - Пекинг је разумео. Кина је истакла да то море, у коме има територијалне спорове са америчким савезницима, највећим делом припада њој и најављује већу војну сарадњу са Северном Корејом.

"Промене у свету су велике. Кина и остале земље Асеана треба чврсто у рукама да држе судбину региона. Сарадња и поверење у региону морају да јачају, уз поштовање заједничких интереса", рекао је премијер Кине Вен Ђиабао.

Америчка најава већег војног утицаја у региону одговор је на захтеве Јапана и Јужне Кореје да им Вашингтон пружи безбедносне гаранције, као снажну противтежу растућој моћи Кине.

Пекинг избегава да се то питање интернационализује, упозоравајући да би то отворило Пандорину кутију и подстакло регионалне напетости.

Број коментара 15

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 17. август 2024.
37° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару