Читај ми!

Арапска лига суспендовала Сирију

Састанци Арапске лиге обављаће се без присуства представника Сирије све док власт у тој земљи не оконча насиље над демонстрантима. Сирија тврди да одлука није легална. Предложено да се амбасадори арапских земаља повуку из Дамаска. ЕУ и САД подржале одлуку Арапске лиге.

Aрапска лига одлучила је да суспендује учешће Сирије на састанцима тог тела, све док Дамаск не спроведе споразум о окончању насиља над учесницима антивладиних протеста.

У саопштењу те организације, које је прочитао премијер Катара шеик Хамад бин Џасем ал-Тани, рекао је да је Лига одлучила да "суспендује све активности сиријских делегација на састанцима Арапске лиге" и спроведе "економске и политичке санкције против сиријске владе".

Ал-Тани је такође предложио да амбасадори арапских земаља буду повучени из Дамаска, пренеле су агенције.

Према његовим речима, суспензија ступа на снагу у среду 16. новембра, а са данашњом одлуком сагласило се 18 земаља, док су Либан, Јемен и Сирија биле против, а Ирак уздржан.

Европска унија је у потпуности подржала одлуку Арапске лиге наглашавајући да ће то додатно изоловати сиријски режим.

Портпарол високе представнице ЕУ за спољну политику и безбедност Кетрин Ештон, Мишел Ман изјавио је да Унија поздравља покушај Арапске лиге да заустави насиље у Сирији и да спроведе реформе које сиријски народ тражи.

Амерички председник Барак Обама, такође, је поздравио одлуку Арапске лиге наводећи да је одлука те организације показала да се повећава притисак и изолација режима сиријског председника Башара Асада.

Амерички председник наводи да Асадов режим није испунио своје обавезе. Обама је поздравио лидерску улогу Арапске лиге у покушају окончања кризе у Сирији.

У међувремену, патријарх Руске православне цркве Кирил, започео је низ састанака у намери да помогне у разрешењу ситуације у Сирији.

Први сусрет, са сиријским председником Башаром ал-Асадом, заказан је за сутра.

У Сирији је од почетка новембра убијено више од 250 особа, а током осам месеци протеста страдало је скоро 4.000 људи, медју којима многи војни дезертери, а велики број противника режима Башара ал-Асада је био подвргнут мучењима.

Уједињене нације процењују да је више од 3.500 убијено у обрачуну режимских снага са демонстрантима, али најновији подаци показују да је тај број ближи 4.000.

Локални комитети за координацију саопштили су да је 250 људи, углавном цивила, убијено од почетка месеца, док Сиријска организација за људска права наводи да је погинуло 250 цивила и 100 војника.

Организација за заштиту људских права "Хјуман рајтс воч" је у извештају објављеном у петак навела да су сиријске снаге мучиле и убијале цивиле и да су у нападима почињени злочини против човечности.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 17. август 2024.
28° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару