Читај ми!

Окончана драма са таоцома у Турској

У акцији турских командоса рано јутрос убијен нападач који је јуче отео трајект са 24 путника и чланова посаде. Сви таоци ослобођени. Нападач вероватно припадник Радничке партије Курдистана.

Турске снаге безбедности окончале су рано јутрос 12 часовну драму са таоцима када су убиле курдског отмичара који је у петак недалеко од Истанбула отео брод са 18 путника.

Отмичар је брод Картепе отео након што је испловио из северозападне луке Измит. У акцији ослобађања талаца нико више није повређен.

Брод је под пратњом обалске страже пловио док није остао без горива и усидрио се код луке Силиври, западно од Истанбула.

Припадници елитних јединица војске и полиције укрцали су се на брод пред зору и убили отмичара, рекао је гувернер Истанбула Хусејин Авни Мутлу.

Телевизијске екипе које су пратиле акцију наводе да је неколико особа скочило са брода у море у тренутку када су се чули хици из ватреног оружја.

"Операција је била успешна. Нико од путника и чланова посаде није повређен", рекао је државној телевизији ТРТ заменик министра саобраћаја Хабиб Солук.

На броду је било 18 путника, међу којима пет жена, као и четири члана посаде и две особе на обуци.

Отмичар је путницима одузео мобилне телефоне, али је један од чланова посаде детаљно описао ситуацију на броду у телефонској изјави телевизији ТРТ.

Мутлу је отмичара назвао "припадником терористичке организације", алудирајући на курдску побуњеничку групу Радничка партија Курдистана (ПКК), која се бори за аутономију југоистока Турске где су Курди већина.

Припадници те партије чешто изводе терористичке нападе у турским градовима, после чега турска војска и полиција жестоко реагује нападима на курдска насеља, не либећи се да упадне и на територију суседног Ирака.

Турски министар саобраћаја Бинали Јилдирим раније је саопштио да се отимчар наоружан бомбом налазио у кабини капетана брода, а уређај пронађен приликом ослобађања талаца тренутно проверавају стручњаци за експлозив.

ПКК није званично преузела одговорност за отмицу.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 17. август 2024.
25° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару