Јапан, дуг пут до опоравка

Осам месеци од катастрофалног земљотреса који је погодио Јапан, рашчишћена је половина рушевина, али до потпуног опоравка преостало је још много посла.

Од катастрофалног земљотреса праћеног цунамијем који је погодио Јапан прошло је осам месеци. Сведени су биланси жртава и започети су велики радови на обнови тешко оштећених насеља и префектура. Око 50 одсто рушевина је рашчишћено, али до потпуног опоравка и нормализације живота преостаје још много посла.

Пре осам месеци,  11. марта, за само сат времена погинуло је и нестало 19.488 људи. Петнаест насеља потпуно је збрисано са лица земље прво земљотресом, а затим џиновским таласом који је на неким местима продро и десет километара у унутрашњост земље.

За протеклих 250 дана, хиљаде радника и добровољаца рашчистиле су више од половине рушевина.

"Прошло је осам месеци али још много ће проћи пре него што се све потпуно опорави", каже добровољац Тонури Ицо.

Показало се да је рашчишћавање најједноставнији проблем. Неки градови биће потпуно премештени на више локације, даље од мора. Становнике очекују емотивно тешке одлуке да заувек напусте претходни живот.

"Тужно је. Мислим да ћу ја ипак успети да живим даље и да, колико је то могуће, останем оптимиста", истиче један мештанин.

Влада Јапана плаћа не само за обнову већ и за откуп земљишта које ће људи напустити. Процена вредности је дуг процес а зима долази па се допремају контејнери са грејањем за људе који још немају смештај.

Држава ће морати да откупи и земљиште у околини оштећене нуклеарне електране у Фукушими. Ниво радијације дозволио је да се у електрану врати чак 3.300 радника који раде на гашењу истопљених реактора и затварању електране.

Грађевински радник Шинићи Кога напомиње да је животна средина сада много боља него што је била, додавши да му се чини да је стабилнија. "Пред нама је дуг пут и још не знамо шта можемо да очекујемо", каже Кога.

Према процени стручњака, пред Фукушимом је пут дуг бар 30 година. Јапан ће за то време због ове катастрофе изгубити можда и хиљаду милијарди долара, а трошак саме обнове процењује се на 180 милијарди.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 17. август 2024.
25° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару